Оксфордският речник на английския език определи vax - съкратена версия

...
Оксфордският речник на английския език определи vax - съкратена версия
Коментари Харесай

Оксфордският речник определи думата на 2021 година

Оксфордският речник на британския език дефинира vax - съкратена версия на глагола, съществителното и прилагателното, свързани с имунизацията - за най-популярната дума на 2021 година Съобщението беше направено на формалния уеб страница на речника, който обичайно афишира думата на годината през ноември, съобщи БГНЕС.

" Тази дума, относително рядко срещана в нашия корпус от текстове през предходната година, е употребена 72 пъти по-често до септември 2021 година, в сравнение с по същото време на предходната година. Тя е породила доста производни форми, които през днешния ден можем да забележим в огромен брой неофициални контексти ", се отбелязва в публикуваното изказване.

Примери за потреблението ѝ са изрази като vax sites ( " места за имунизация " ) или fully vaxxed ( " изцяло имунизирани " ).

Миналата година Оксфордският речник не съумя да дефинира единствено една най-важна дума, като вместо това разгласява редица понятия, които разказват миналото време по най-изчерпателен метод. В листата с най-популярните думи на 2020 година значимо място заемат понятия, свързани с коронавирусната пандемия, като самия coronavirus (коронавирус), COVID-19, lockdown (принудителни карантинни ограничения, наложени от управляващите за ограничение на разпространяването на COVID-19), social distancing (социална дистанция) и reopening (възобновяване).

През 2019 година в Оксфордския речник беше откроена фразата climate emergency (извънредна обстановка, обвързвана с климата), която се дефинира като " обстановка, в която са нужни незабавни дейности за попречване на изменението на климата и за отбягване на обвързваните с него евентуално необратими вреди за околната среда ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР