Окръжният съд във Велико Търново е прекратил делото за отнемане

...
Окръжният съд във Велико Търново е прекратил делото за отнемане
Коментари Харесай

Съдът прекрати дело за отнемане на имущество за 3.6 млн. лв. на осъден от групата на "Килърите"

Окръжният съд във Велико Търново е прекратил делото за лишаване на добито от незаконна активност имущество на наказания до живот предприемач Георги Вълев от групата за мокри поръчки, известна като " Килърите ". Искът на антикорупционната комисия е отритнат, тъй като инспекцията ѝ не е завършила в открития в закона период от 10 месеца, осведоми " 24 часа ", което беше доказано пред " Дневник " от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

Комисията е обжалвала правосъдния акт.

Окръжните съдии са аргументирали прекратяването на делото с процедура на Върховния касационен съд (ВКС), съгласно която 10-месечният период, посочен в закона, е наложителен. Оглавяваният от Пламен Георгиев антикорупционен орган е обжалвал правосъдното определение, тъй като приема, че законовият период за осъществяване на инспекция е единствено инструктивен.

Искането на комисията против Вълев за 3.6 млн. лева - за 41 недвижими парцела, както и суми от продажба на имущество, добито от незаконна активност, беше импортирано в съда през февруари.

В края на предходната година Върховният касационен съд (ВКС) постанови най-тежката присъда - пожизнен затвор без подмяна, за трима от незаконното съдружие. Присъдата на последната правосъдна инстанция бе за посочения като началник на групата Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца. Янко Попов-Туцо получи по-леко наказване - 10 години затвор. Четиримата бяха приети за отговорни за убийствата на търновския юрист Петър Лупов и на шуменския предприемач Румен Рачев. Групата е от шестима членове, само че Райчо Стойнев беше оневинен, а Владимир Филев не е обвиняем, тъй като е умрял.

" Килърите " беше една от знаковите акции в мандата на Цветан Цветанов като вътрешен министър, които тогава наложително имаха имена. Съдебният развой стартира през 2011 година. Престъпната група беше наказана още за палежи, гърмежи, побои, лихварство и противозаконни оръжия.

Един от тримата наказани доживот членове на групата е търсил незабавно 70 хиляди евро от пандиза за възмездие на хора, свързани с делото, съобщи пък неотдавна зам. основният прокурор Ася Петрова, която беше наблюдаващ процеса обвинител, а в този момент е началник на Върховната административна прокуратура.

Името на " Килърите ", както и персонално на Георги Вълев бе спрягано около версиите за убийството на великотърновския предприемач Петър Христов в София при започване на годината. Дори Вълев разяснява тематиката пред Би Ти Ви, като съобщи, че " косвеният палач на Петър Христов е този, който го овласти ".

След убийството зам.-председателят на ГЕРБ и непосредствен до убития - Цветан Цветанов, стартира версията, че може би става дума за възмездие на " Наглите ". Бизнесменът обаче е имал роля и за вкарването в пандиза и на членовете на " Килърите ". Повече за версиите за убийството на Христов, за което проверяващите не разкриват никакви детайлности, четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР