Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева се срещна с ученици

...
Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева се срещна с ученици
Коментари Харесай

Доброволци на БМЧК-Пловдив дискутираха домашното насилие с п...

Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева се срещна с възпитаници от Младежката организация на БЧК и организира с тях полемика на тематика „ Не на насилието “. В диалога участваха Анна Викова, заместник-окръжен прокурор, Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на гр. Пловдив, Ваня Руменова, прокурорски асистент в Окръжна прокуратура –Пловдив,  и юристите Мариана Каварджикова и Веселин Ковачев от фондация „ Джендър други възможности “. Срещата се организира във връзка 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието против дамите, който е маркиран за пръв път през 1999 година с резолюция на Организация на обединените нации.



„ Благодаря доста за опцията да гостуваме в Окръжна прокуратура – Пловдив и да се срещнем с вас. Доброволците от Младежката организация на БЧК в гр. Пловдив към този момент са минали образование на тези тематика и се интересуват каква отбрана могат да получат потърпевшите и какви са опциите за протекция, които институциите дават “, сподели Антоанета Саралийска, експерт „ Младежка активност “ в БЧК-Пловдив.



Окръжният прокурор Ваня Христева уточни, че дамите и децата са най-уязвимата група, наранена от домашно принуждение. „ То може да бъде физическо, прочувствено, психическо и икономическо и в случай че станете очевидци, би трябвало незабавно да се обърнете към способените институции, с цел да могат нуждаещите се да получат бърза и навременна помощ “, добави прокурор Христева.

Заместник-районният прокурор Атанас Илиев изясни за закононарушенията, свързани с домашно принуждение, и ограниченията за незабавна отбрана след получени сигнали.

„ Ако вашият сътрудник ви стопира да се виждате с другари, удря ви, ревизира непрекъснато къде сте, наскърбява вас или член от фамилията, заплашва ви с физическа разпра, то всичко това е домашно принуждение “, обясниха участниците в срещата пред представителите на Младежката организация на БЧК.  Адвокатите от фондация „ Джендър други възможности “ Мариана Каварджикова и Веселин Ковачев приказваха за   действието на Закона за отбрана от домашно принуждение, за правата на потърпевшите и към кои институции да се извърнат при потребност от помощ.  На учениците бяха раздадени и брошури на тематика: „ Домашното принуждение визира всички нас. Потърсете помощ. Сега “.

Срещите сред учениците и прокурорите от Окръжна прокуратура – Пловдив ще продължат и отсега нататък по други правни тематики.        
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР