Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира по публикации в медиите

...
Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира по публикации в медиите
Коментари Харесай

Прокуратурата се самосезира и разпореди проверка заради събарянето на тютюневия склад в Пловдив

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира по изявления в медиите и разпореди инспекция във връзка със събарянето на тютюнев склад на бул. " Христо Ботев " 51. Вчера Експертният съвет за запазване на наследството разгласи склада за недвижима културна полезност.

Приключи самобитната полемика, която беше проведена на мястото на следващия опустошен склад в Тютюневия град в Пловдив. Тя беше проведена в обществените мрежи. Тук пристигна и служебният министър на културата Велислав Минеков, а наличието на пловдивчани беше много неенергично. Минеков напомни задължението на община Пловдив, която е дала зелена светлина за разрушаването на тази постройка, че съгласно член 17 от Закона за запазване на културното завещание има задължението да се грижи за неговото запазване, както и да има основан Обществен съвет към общината. От през вчерашния ден този склад получи статут на предпазен обект от локално значение, а заповедта на министъра е подписана през днешния ден.

Късно нощес при второто си изключително посещаване в Пловдив министърът на културата Велислав Минеков бе безапелационен, че ще спре разрушаването на здания в Тютюневия град и напълно скоро тази и още 11 здания в зоната ще бъдат оповестени за монументи на културата.

" Този експертен съвет през днешния ден е направил решението си, още на следващия ден сутринта ще бъде подписан от мен. - Това ще ги задължи ли да възстановят постройката в първичния? - Разбира се. Да, скърбя, само че това е закононарушение към нашата история ", сподели проф. Велислав Минеков, длъжностен министър на културата.

Представител на вложителите изясни, че до 31 август не са имали правилно уведомяване от страна на институциите за коя постройка от поземления парцел се приготвя предпазен статут, като в писмата от администрацията е посочен повърхностен идентификатор на парцела.

" Нас ни уведомяват, че в това УПИ стартира някаква процедура за една постройка, само че ние не знаем за коя постройка ", сподели Стоян Стоянов, представител на притежателите.

Едва в последния ден на август са получени две уведомления от Министерството на културата, в които кадастралният номер на постройката е верен. Заседанието на Експертния съвет за запазване на културното завещание е ден по-късно - на 1-ви септември. Така притежателите действително имали единствено 24 часа за възражения, вместо законоустановения 7-дневен период.

Според кмета на Пловдив Здравко Димитров от години институциите неглижират ориста на Тютюневия град.

" Не утвърждавам отношението на НИНКН и на Министерството на културата, тъй като това е безгрижие, те не подхващат дейности ", съобщи Здравко Димитров - кмет на Пловдив.

На базата на това, че към дата 17 август складът на бул. " Христо Ботев " 51 не е бил монумент на културата, община Пловдив подписва документите за неговото разрушение, като преди този момент уведомила НИНКН, че има импортирани такива претенции от вложителите.

" На 1 август се входираха заявките, ние навреме информирахме, защото знаем, че има процедура за разработване на режими, сме уведомили НИНКН, че има заявление за срутване, ние нямаме законово съображение да откажем ", изясни проектант Пламена Андонова.

За последната една година комисия от НИНКН два пъти е проверявала постройките, като притежателите не са позволили специалистите в някои от тях.

" Много скърбя, че отговорът сега е този. Много неща са се случили от 2009 година до момента, аз имам информация, че за всички здания на територията на Тютюневия град е имало подготвени фишове, които е трябвало да бъдат импортирани на съвет и това не е направено ", сподели арх. Петър Петров - шеф на НИНКН.

Според министър Минеков проблем е кадровата обезпеченост в Института за запазване на недвижимото завещание. От над 2000 души преди няколко години, в институцията през днешния ден работят 47 специалисти.

" В момента чакаме 6 000 преписки, представете си този малочислен състав каква работа би трябвало да извърши с оглед опазването на 40 000 обекта ", изясни още проф. Велислав Минеков.

Прокуратурата през днешния ден разпореди на Икономическа полиция да откри в едномесечен период дали има осъществени непозволени дейности от страна на притежателя и администрацията.

Вижте повече в директното включване на Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР