Окръжна прокуратура - Варна ръководи досъдебно производство по чл. 330,

...
Окръжна прокуратура - Варна ръководи досъдебно производство по чл. 330,
Коментари Харесай

Образуваха досъдебно производство за пожара в старческия дом във Варна, отнел четири живота

Окръжна прокуратура - Варна управлява досъдебно произвеждане по член 330, алинея 3 от Наказателен кодекс във връзка пожар, зародил в дом за възрастни хора, намиращ се в местността " Сотира " край Варна. При случая са починали четирима души – трима мъже и една жена, а друга обитателка на дома е настанена в тежко положение в болница, напомня Moreto.net.

Сигналът за пожара е постъпил към 03:00 часа тази заран. Според първичната информация огънят е тръгнал от една от стаите, на приземния етаж на постройката.

Веднага след потушаването на пламъците, е стартират оглед на местопроизшествието, оповестиха за Moreto.net от Апелативна прокуратура Варна. Действията по следствието на аргументите и събитията, довели до трагичния случай не престават под управлението на Окръжна прокуратура - Варна, с дейното присъединяване на чиновниците от ОД на Министерство на вътрешните работи в града. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, следва да бъдат осъществени също пожаро-техническа, електро-техническа и други експертизи.

Припомняме, че по отношение на други два пожара, горели още веднъж в домове за възрастни хора през миналата 2021 година и появили се изказвания за упражнявано принуждение и нечовешко отношение по отношение на потребителите на обществените услуги, както и голям брой умряли лица в тези домове, от Районна и Окръжна прокуратура - Варна са правили няколко инспекции в такива места за настаняване и даване на избраната социална услуга. В края на ноември 2021 година Апелативна прокуратура - Варна разпореди инспекция по реда на надзора за законността по данни за нарушавания в домове за възрастни хора във Варна. 

Районната прокуратура управлява досъдебно произвеждане за това, че в интервала от април 2021 година до ноември 2021 година в гр. Варна, при изискванията на продължавана незаконна активност, умишлено не била оказвана помощ на лица, настанени в съответен дом за възрасни хора, за които е било налице обвързване за чиновниците на дома да се грижат за тях, защото се намират в заплаха за живота си и нямат опция да се пазят заради изнемощялост, болест или въобще заради своята беззащитност, в случаите, когато е могла да бъде оказана помощ от чиновниците на общественото заведение - закононарушение по чл.138 по отношение на чл.26, ал.1 от Наказателен кодекс.

Под управлението на Окръжна прокуратура-Варна текат дейности по следствие на двата пожара в домове за възрастни хора със починали. Изясняват се аргументите и събитията за възникването на тежките произшествия и на аргументите, довели до гибелта на възрастните хора. 

При осъществените от Агенцията за качеството на обществените услуги, способена за оказване на контролна активност, 25 инспекции, предоставени от прокуратурата, от които 22 на частни снабдители и останалите - на държавни, са били установени голям брой нарушавания. Във връзка с тях са дадени наложителни наставления към доставчиците със периоди за тяхното осъществяване. Съставени са голям брой актове за определяне на административни нарушавания, наложени са санкции „ санкция “ в размер от 2000 до 4500 лева на нарушителите. Отнет е лицензът на една компания, предоставяща обществени услуги.

Обобщавайки резултатите от инспекциите, Окръжна прокуратура - Варна е изготвила предложение до министъра на труда и обществената политика за усъвършенстване на правната уредба в региона на обществените услуги.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР