Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен

...
Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен
Коментари Харесай

Съдят шофьор на камион за катастрофа, отнела човешки живот на пътя между Якоруда и Разлог

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против И.Д., притеглен към наказателна отговорност за закононарушение почл. 343, алинея 1, б. „ в “,вр. член 342, алинея 1, прочие 3 от Наказателен кодекс.

Обвиняемият И.Д. е дееспособен лидер на МПС, работел като професионален водач.

На 25.07.2020 година мъжът подхванал курс от гр. Пазарджик за Италия с управлявания от него товарен автомобил влекач и полуремарке, пренасящ 22 тона стока.

Около 18,30 ч. той се движел по второразреден път в посока от гр. Якоруда към гр. Разлог. В този сектор асфалтовата настилка била гладка, само че мокра заради мощен дъжд от дъжд. Имало доста завои, видимостта била променлива, а тук-там лимитирана, заради релефа на терена.

Управлявайки товарната комбинация със скорост от към 60 км/ч, той гладко понижил при нахлуване в десен завой. За да си обезпечи задоволително динамична отдалеченост, заради особеностите на пътния сектор, И.Д. подхванал отклоняване на влекача наляво – пресякъл единичната непрекъсната линия и навлязъл в насрещната лента за придвижване. По този метод лидерът целял да усили радиуса в траекторията на транспортното средство при придвижването му през завоя.

Обвиняемият възприел против него лек автомобил с прикачено ремарке, ръководен от З.Ш., и внезапно отклонил влекача надясно. Последвала забележителна смяна на ъгъла на траекторията на придвижване на полуремаркето и няколко удара с другото транспортно средство.

Свидетел на пътния случай подал сигнал на телефон за незабавни случаи 112. При превозване на потърпевшия в злополуката лидер на лекия автомобил З.Ш., здравословното му положение се влошило. Медицински екип установил гибелта му.

От заключението на направената автотехническа експертиза се открива по безапелационен метод механизмът на осъществяване и протичане на пътнотранспортното произшествие. От техническа позиция, повода за настъпването му е нахлуване на левите габарити на товарната комбинация в насрещната лента по отношение на посоката на придвижване на товарния автомобил, довело до удара в друго транспортно средство. При скоростите и в режимите, с които те са ръководени, не е съществувала техническа опция за попречване на удара от страна и на двамата водачи.

С дейностите си обвиненият И.Д.нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата – не спазил задължението да се съобрази с релефа на местността, със положението на пътя, с съответните условия на видимост и нарушил възбраната да навлиза и да се движи в лентата за насрещно придвижване.

Предстои съдът да насрочи разпоредително съвещание по делото.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР