Окръжна прокуратура – Благоевград съвместно с Главна дирекция Борба с

...
Окръжна прокуратура – Благоевград съвместно с Главна дирекция Борба с
Коментари Харесай

ОП – Благоевград води разследване на организирана престъпна група, занимаваща се с противозаконна дейност с културни ценности

Окръжна прокуратура – Благоевград взаимно с Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ на Министерство на вътрешните работи организираха дълготрайно следствие и събиране на доказателства по формирано по-рано досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 321, алинея 3, т. 2, вр. алинея 2 от Наказателен кодекс – присъединяване в проведена незаконна група, основана с користна цел и за осъществяване на закононарушения по член 278, алинея 6 от Наказателен кодекс.

В хода на следствието на територията на страната –в гр. Софияи в областитеВарна, Стара Загора и Благоевград, се организираха голям брой процесуални дейности.

В резултат на подхванатите дейности е установенапрестъпна група,занимаваща се с търсене, държане, отчуждаване и трафик на движими културни полезности.

Претърсениса14 адреса,на които са открити и са иззетинад 500 броя предмети,имащи белези на културни ценности–тракийски шлем,антични златни украшения от IV – IIIвек пр.Хр.,състоящ от 7 елементи с общо тегло към 400 грама (22 карата),античен шлем с генезис Източна Азия (приблизително от II век пр.Хр.) и 2 броя антични златни обеци.

Назначени са експертизи на предметите,имащи белези на културни полезности за определяне натяхнатаавтентичност

При следствието еустановеноидоговаряне на продажба и трафик на античния шлем и обецитесрещу забележителна сума.

Сред конфискуваните движимости са инезаконно притежавано гладкоцевно огнестрелно оръжие и голям брой муниции от друг диаметър, парична сума от 9800 евро, 18 мобилни телефона, 5 металотъсача, преносим компютър и голям брой флаш памети.

Задържани са 12 лицаза период до24 часа.

Разследването по делотопродължава

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР