Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на Р България да

...
Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на Р България да
Коментари Харесай

Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на Р България да плати 36 255 лева обезщетения на бивш кмет, незаконно обвинен в престъпление и оправдан

Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на Р България да заплати на Е. Ц. 30000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и 6255 лв. за имуществени вреди, претърпени поради нелегално повдигнати против него обвинявания в закононарушения, осъществени като кмет на община Б., област Видин На 16 май2014 година против Е. Ц. е било повдигнато обвиняване, че като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние,през интервала 2 януари 2008 г.- 1 октомври 2010 година, превишил властта и правата си и предизвикал обилни вреди за община Б. в размер на 31 643,83 лв..През октомври 2016 година Е. Ц. е оневинен поповдигнатите му обвинявания и присъдата е доказана от Върховен касационен съд с дефинитивно решение от 22 август 2017 година

В искова молба до Оценка за съвместимост – Монтана Е. Ц. твърди, че повдигнатото му обвиняване за закононарушения, осъществени като кмет на Б., е било нелегално и претендира за обезщетение от 50000 лв. за неимуществени вреди и6255 лв. за имуществени вреди дружно със законните лихви, както и обезщетение за забавено осъществяване върху горните суми. Прокуратурата на Р България оспорва както изложените в желае учредения, по този начин и размера на компенсациите.След като се срещна с всички доказателства по делото и изслуша очевидците, съдът одобри, чепроизнесената дефинитивна оправдателна присъда на Е. Ц.е съображение за ангажиране отговорността на Държавата за вреди, породени на жители от прокуратурата при обвиняване в осъществяване на закононарушение. „ Несъмнено обвиняването за тежко съзнателно закононарушение, обвързвано с длъжността на Е.Ц. като кмет на община Б. е оказало отрицателно въздействие върху психическото му положение, той е живял в боязън и неустановеност.

С информации за обвиняването против него в медиите той е бил обществено дискредитиран, наранено е положителното му име и престиж, претърпял е отрицателни преживявания в персонален и в публичен проект. Незаконното обвиняване е подкопало и доверието на обществеността към него като кмет, избиран три мандата, и е попречило на кариерното му развиване “, разгласи съдът.

Затова като взе предвидвсички документи и условия по делото съдът осъди Прокуратурата на Р Българияда заплати на Е. Ц.30 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и 6255 лв. за имуществени вреди от нелегално обвиняване за осъществено закононарушение дружно с лихвите от датата на исковата молба. Прокуратурата би трябвало да заплати и 11037.62 лв. обезщетение за забавено осъществяване на горните суми. Съдът отхвърли предявения иск за възнаграждение обезщетение за неимуществени вреди над почетения до предявения размер от 50 000 лв. като безпочвен.

Решението предстои на обжалване пред Апелативен съд – София в двуседмичен период.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР