Окончателно се срути покривът на фабрика „Евлоги Георгиев“ в Карлово,

...
Окончателно се срути покривът на фабрика „Евлоги Георгиев“ в Карлово,
Коментари Харесай

Окончателно рухна покривът на фабрика Евлоги Георгиев

Окончателно се срути покривът на фабрика „ Евлоги Георгиев “ в Карлово, случаят е станал на 18 юли, рождената дата на Васил Левски, която се празнува и като Празник на града. Пропадането на дървената структура не е ненадейно, от десетина-петнадесет години карловци сигнализират, че постройката, дарена на града преди повече от 100 години от Евлоги Георгиев, е оставена без обгрижване и това ще докара до нейната крах. За положението и неведнъж писа и „ Марица “.

Около 2000-та година постройката бе приватизирана от Буллизинг АД, благосъстоятелност на проф. Димитър Тадаръков, а в следствие трансферирана на компанията „ Пиринпласт “АД на брата на професора Димо Тадаръков.

Срутването на покрива на фабрика „ Евлоги Георгиев “ провокира нови гневни реакции на карловци. ФБ изригна против безхаберието към най-ценното подаяние на огромния бизнесмен, банкер и донор Евлоги Георгиев, направено в интерес на родния му град.



" Днес, 18.07.2021, на рождената дата на Апостола на Свободата, в Карлово един монумент на културата рухна с пронизителен тътнеж ", сигнализира първи в мрежата Иван Червенков.

Днес единствено на няколкостотин метра от къщата на Васил Левски рухна покривът на фабриката, дарена от Евлоги Георгиев на жителите на Карлово, оставяйки единствено рушащи се стени. Фабриката на същите Евлоги и Христо Георгиеви, които подариха Софийския университет на всички българи ", написа още Иван Червенков.

„ Минавал съм десетки и десетки пъти около тази постройка през последните 15 години. Сърцето ми се е свивало да виждам по какъв начин това въплъщение на българския напредничав дух, на българското възобновление, на българското предприемачество и родолюбие чезне пред очите ни. Срам ме е! Срам ме от себе си и от всички нас, тъй като разрешаваме това да се случва! Срам ме, че това се случи тъкмо през днешния ден, /б.р. 18 юли/, и несъмнено не е инцидентно, тъй като Апостола не е дал живота си за нас, такива, каквито сме през днешния ден. А Евлоги Георгиев я е дарил на тези карловци през 1891 година, с цел да устоят с нея карловските учебни заведения и болница.

Един народ не чезне, когато след преброяване се стопява - един народ е липсващ, когато духът му е мъртъв, па в случай че ще и да е към момента на брой милионен “, възмущава се Иван Червенков.



Карловците Стефан Гишин и Христина Нанева също реагираха с гневни мнения в мрежата.

" Възмездие ще има, надали ние ще го дочакаме. Виновните ще си получат заслуженото, ще им приседне откраднато, само че жалкото е, че трудът на толкоз доста хора отиде напразно ", написа Христина Нанева.

Както " Марица " писа покривът за фабрика „ Евлоги Георгиев “ стартира да се разрушава към 15 юни, тогава предвид на спешното положение на обекта кметът Емил Кабаиванов изиска от притежателя достъп до постройката, с цел да бъде осъществен спешен ремонт. От „ Пиринпласт “ АД обаче отхвърлиха.

Две дни по-късно Министерството на културата изпрати инспектори да ревизират положението на постройката, която е монумент на културата. На 25 юни Министерството на културата предприе насилствена административна мярка по отношение на притежателя на парцела като го задължи да извърши ремонт и той да бъде според условията на Закона за недвижимото културно завещание. Принудителната административна мярка не изключва и опцията за сформиране на акт на притежателя „ Пиринпласт “ за позволеното нарушаване на закона.

Снимки от Фейсбук
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР