Окончателно депутатите решиха да се променят условията за изчисляване на

...
Окончателно депутатите решиха да се променят условията за изчисляване на
Коментари Харесай

Дефицитът на лекари може да забави документите на хората с увреждания


Окончателно депутатите взеха решение да се трансформират изискванията за пресмятане на краткотрайната неработоспособност. Вече при издаването на ТЕЛК ще регистрира всяко увреждане, освен водещото.

" Добрите вести са две - даже да има закъснение, ако пациентът е подал в точния момент своите документи за преосвидетелстване, той ще продължи да получава своята сума и другите обществени придобивки, които има, до взимане на ново решение от комисията. Тъй като знаем, че има недостиг на лекари, е допустимо и затова да има закъснение. Важно е пациентите да знаят, че в случай че по-късно решението е с по-малък % и по-малка сума подкрепяне, пациентите няма да връщат разликата от сумата, защото не е по тяхна виновност ", каза Пенка Георгиева от пациентската организация " Заедно с теб " в студиото на " България заран ".

По думите ѝ втората добра вест е, че пациентите ще получават обезщетение освен за главното и най-тежкото заболяване, а спомагателни проценти за съпътстващите.

" Тези промени са положителни, за момента са удовлетворяващи. Тази разпоредба е подготвяна дълго време, присъединяване са взели доста неправителствени организации, взети са от Министерството на здравеопазването експертни мнения. В момента нямаме забележки към нея и тя е в действителност едно положително решение, удовлетворяващо пациентите. Наредбата се забави дълго, защото имаше леко неглижиране от страна на Министерството на здравеопазването. От доста хора, в това число и от пациентски организации, постъпиха сигнали, че преди към този момент настоящата разпоредба им стопират подпомагането ", допълни Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание на това, че пациентите имат освен права, само че и отговорности.

" Те могат да утвърдени със подобаващ % и по документи, в случай че те са готови в точния момент и са предоставени в цялостния си размер. Тогава освидетелстването може да стане и без наличието на пациента, по този начин се облекчава и комисията ", акцентира Пенка Георгиева.

Попитана какво се случва със злоупотребите и когато има хора, които са освидетелствани, а в действителност не са в толкоз тежко положение, тя отговори:  " Ако няма корупция в самата комисия, лекарите, които работят в ТЕЛК, са задоволително способени и могат да уловят такива недоразумения. И преди имаше случай с човек, който е с очно заболяване 90%, а пък беше засечен да си кара колата. "

А РЗИ ще уведомява документално пациентите, че би трябвало да си съберат документите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР