Окончателния проект за актуализация на Генералния план за организация на

...
Окончателния проект за актуализация на Генералния план за организация на
Коментари Харесай

След едночасов дебат одобриха искането за забрана на коли в Морската градина във Варна

Окончателния план за актуализация на Генералния проект за организация на придвижването на територията на Община Варна одобриха след едночасов спор съветниците от три комисии към локалния парламент на взаимно съвещание, съобщи кореспондент на Moreto.net.

С решението на процедура се позволява и прекъсването на придвижването на коли в Приморски парк, околност „ Салтанат “. Ограничението е заложено в окончателния план на проекта за организация на придвижването.

Достъпът на МПС ще бъде неразрешен със знаци на кръстовищата на бул. „ Княз Борис I ” със сп. „ Акациите “ и сп. „ Делфинариума “ в посока Златни пясъци. По закон изключение на възбраната ще има за притежателите на парцели в региона, както и за колите на специфичен режим. Освен това на идващ стадий ще бъде написан документ от общинска администрация, който ясно ще разказва какви са опциите за достъп, по какъв начин ще се случва зареждането на комерсиалните обекти и така нататък, стана ясно по време на съвещанието.

Искането на градоначалника за утвърждение на плана се основава на законовите условия, забраняващи прекосяването и паркирането на ППС в паркове, градини и детски площадки в обитаемоте места отвън обозначените за това места.

Проект за актуализация на ГПОД е направен и е утвърден от Общински съвет по устройство на територията още през юли 2019. След две години Върховен административен съд се произнася, че одобряването на окончателния план за актуализация на проекта съставлява нормативен акт. Местният орган, способен да издава такива актове, е Общински съвет. Именно това постанова предлагането да се прегледа и гласоподава от отрасловите комисии, а по-късно и от локалния парламент.

В досегашния проект няма избран режим на придвижване по съществуващата алейна мрежа в „ Салтанат ". Именно това постанова установяване на организацията на придвижването, отговаряща на условията на нормативната уредба и осигуряваща улеснение на всички участници – пешеходци, велосипедисти и други ППС и МПС с регламентиран достъп, при съблюдаване на условията за запазване на околната среда и ограничение на нездравословните въздействия от автомобилния превоз.

Пред съветниците бяха показани постъпили възражения и оферти от жители и юридически лица по предлагането, само че всички останаха без утвърждение.

Някои от членовете на комисиите показаха терзание, че при възбрана за достъп на коли и незадоволително паркинги ще се сътвори причина за скупчване на коли в периферията, както и в квартал „ Чайка “, което ще докара до напрежение и даже до причина за пътни произшествия. В тази връзка би трябвало добре да се прегледа казусът с паркирането в региона и организирането му.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР