Около 80% от децата у нас учат в сгради не

...
Около 80% от децата у нас учат в сгради не
Коментари Харесай

Ужасна статистика! Детската агресия вирее в училищата

Около 80% от децата у нас учат в здания не отговарящи на нормите за сигурност и това е една от аргументите за експанзия в учебно заведение. Това съобщи детският психолог Иван Игов, който взе участие в кръгла маса на тематика "Родителите - споровете - експанзията и закрилата на децата ", проведена в Народното събрание.

Иван Игов уточни още, че мярката за двусменен режим на работа на учебните заведения е въведена още през 1972 година като краткотрайна мярка и оттогава до момента в здания строени за 300-600 деца учат по 1500-2000 ученика.Паралелките пък набъбват до 30-32 деца при норма 26.

Над 50% от учениците изпитват боязън от неприятните хигиенични условия и не вървят до тоалетна в учебно заведение. Училищният климат в междинните учебни заведения включва деца от шест възрастови групи, затворени в общо пространство. Всичко това оказва съществено въздействие върху децата, изяснява Игов.

Според психолога е отнето правото на равно обучение и образование на две смени при 40 минути часове. Друг проблем е, че децата на седем и осем години учат неща, които не схващат, тъй като не са узрели за този вид знание.

Решенията, които той предложи, са свързани със основаването на подкрепяща учебна среда, тъй че в едно учебно заведение да учат до 500 деца, на една промяна, тъй че те да са близки по възраст, а образователното наличие съобразено с възрастовите разбирания.

Иван Игов уточни, че експанзията измежду младежите може да е вътрешна и външна. По думите му ние по-често приказваме за външните изяви на експанзията и рядко за експанзията, ориентирана във вътрешността. Така в България всяка година има сред 40-50 деца на възраст до 18 години, които демонстрират суицидно държание, посочи детският психолог и добави, че то мъчно се вижда, тъй като младежът е спокоен, непретенциозен, обезпокоен. Игов насърчи мярката на просветното министерство за психолог във всяко учебно заведение.

По думите му е належащо основаване на система за помощ и поддръжка, при която децата да могат да продължат напред, взимайки решенията по какъв начин да продължат живота си. По време на полемиката стана ясно, че тежкото наличие на учебниците като проблем датира още от далечната 89-та година, само че за разлика оттогава сегашните деца не владеели технологията на ученето.

Така се налагало студенти в първи курс да учат с частни учители за първите си изпити. Друг проблем е, че една трета от фамилиите в България се оправят нападателно с проблемите, зародили посред им. Това е обществен модел, който се придвижва и измежду децата.

Като голям проблем измежду подрастващите бе регистриран кибертормозът - обвързван с електронните средства за връзка - мобилен телефон, интернет. Кибертормозът води до доста огромен риск от дълготрайни отрицателни последствия, в същото време той е недобре разбиран, подценяван и незадоволително ръководен излиза наяве от думите на Игов. "Кибертормозът - той е нещо, което се надгражда, обвързван с експанзията и издевателството. Оказва се, че пасивността също е форма на експанзия. Нашето обръщение като страна към децата също е нападателно. Така дете - обект на тормоз доста елементарно прибягва към самоубийство ", посочи психологът.

Три са главните форми на тормоз - физически, устен и обществен - изразяващ се в уединяване, игнориране, злословия, клюки, настройки, шпиониране, разрушение на връзки, кибертормоз.

Кибертормозът е труднопроследим, всеобщ, подценяван, въздейства на връзките онлайн, изисква техническа просветеност, съвсем незабележим за непосветените.

Негови съответни форми са по мобилен телефон - закани, обиди, псувни и други - писане на неприятни неща в интернет - злепоставяне, конфигуриране на другите, обществени мрежи, показване за различен човек, компютърни вируси и кражба на идентичност, изясни експертът пред
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР