Около 8 евроцента е прогнозната цена към момента на киловатчас

...
Около 8 евроцента е прогнозната цена към момента на киловатчас
Коментари Харесай

Иван Иванов: Около 8 евроцента ще струва киловатчас от АЕЦ Белене, ако централата бъде построена


Около 8 евроцента е прогнозната цена все още на киловатчас електрическа енергия след възможното изграждане на АЕЦ " Белене ". Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на днешната среща на ръководителите на комисиите по енергетика на националните парламенти в НДК.

Иванов добави, че вложенията в производството на ток от нуклеарните централи са доста по-малко от вложенията, които се вършат в производството на електрическа енергия от възобновими източници. По думите му потенциалът на нуклеарните централи е намалял със 17 гигавата конфигурирани мощности и тази наклонност се дължи на значителното понижение на цените на технологиите за произвеждане на сила от възобновими източници.

Иванов даде за образец, че производството на 1 киловатчас сила от фотоволтаичните централи в Съединени американски щати коства 5 американски цента, а при вятърните централи цената е 4 американски цента. Той добави, че към 46 на 100 е намаляла цената на електрическата енергия, създадена от фотоволтаичните централи за последните две години в Германия.

Председателят на КЕВР смята, че до момента в който цената за произвеждане на сила от възобновими източници непрестанно понижава, то цената на силата, създадена от нуклеарни централи, последователно се покачва.

Според него тези всички тези обстоятелства утвърждават убеждението, че Европейски Съюз е избрал вярната посока, поставяйки задачата да бъде водач в развиването и производството на сила от възобновими енергийни източници.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР