Около 70% от пчелите в Тервелско са унищожени, съобщава Нова

...
Около 70% от пчелите в Тервелско са унищожени, съобщава Нова
Коментари Харесай

70% от пчелите в Тервелско - натровени със забранени препарати

Около 70% от пчелите в Тервелско са унищожени, оповестява Нова телевизия.

От пробите от лабораторен разбор излиза наяве, че насекомите са натровени от неразрешени препарати за растителна отбрана.

Пчеларите недоволстват против неналичието на надзор и приготвят митинг на 23 май в София.

" Загубите просто не мога да ги изчисля. Постоянно възвръщам, мъча се да направя някакво пчеларство, само че очевидно няма по какъв начин да се получи освен това редовно напръскване, всекидневно, през светлата част на деня ", изясни един от пострадалите стопани, чиито пчелни фамилии са унищожени на съвсем 80%.

По данни на пчеларите насекомите са натровени с хлорпирифос-етил, който е неразрешен инсектицид от началото на годината, както и фенпропиморф фунгицид.

От браншовата организация " Български свободни пчелари " сигнализират, че всеобщо натравяне на пчели от препарати за растителна отбрана има в цялата страна.

Председателят на сдружението Ясен Янев изясни, че няма никакъв надзор. Тези рискови химични препарати - това са бойни отровни субстанции, посочи той.

От регионалната работа по земеделие оповестиха, че препаратът, открит при мъртвите пчели, не съответствува с този, с който локалният арендатор е пръскал посевите си. Въпреки това той е глобен от БАБХ, тъй като не е уведомил за третирането.

Пчеларите упорстват за законодателни промени, с които земеделските производители да бъдат задължени да употребяват единствено безвредни препарати за растителна отбрана.

Припомняме, през вчерашния ден десетки пчелари от Плевенска област също излязоха на митинг поради нерегламентираното напръскване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР