Около 70 хиляди българи са с диагноза епилепсия, показват данни

...
Около 70 хиляди българи са с диагноза епилепсия, показват данни
Коментари Харесай

Уред предупреждава епилептиците за предстоящ пристъп, държавата не го плаща

Около 70 хиляди българи са с диагноза епилепсия, демонстрират данни на Световната здравна организация в деня за битка със болестта. В същото време страната не поема нито едно произведение, което да ги защищава от контузии при  припадък, предава Бтв.

Преди 1 години беше открит единственият у нас център за хора с епилепсия. Държавата не го финансира целево, устоя се със средства от неправителствената организация. Последното попълнение в центъра са уреди, които защищават от пострадване при припадък. Отново са купени със средства от донори.

У нас страната не поема нито едно произведение, което е в помощ на пациентите. Съществуват гривни за ръка, устройства в региона на ухото или на главата, които улавят промени в организма и алармират, че следва припадък. Включително като изпращат известие на телефона на околните на болния.

 

Съществуват и шапки за глава, които защищават от контузии при пристъп. От години пациентите се борят за такива произведения и у нас.



Списъкът с изделията, за които страната отпуска средства, не е променян от 2009 година Социалното министерство работи върху обновяването на листата с произведения, за които заплаща страната. Кога ще е подготвен новият лист и какво тъкмо ще съдържа към момента не е ясно.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР