Около 70 000 дка земи са с поражения от градушки,

...
Около 70 000 дка земи са с поражения от градушки,
Коментари Харесай

70 000 дка са засегнати от градушките, земеделците ще бъдат обезщетени

Около 70 000 дка земи са с провали от градушки, сега работи държавна помощ за компенсиране на изцяло унищожени площи. Това сподели на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която дружно с вътрешния министър Младен Маринов направи оглед на място на вредите, породени от интензивните превалявания в региона на Свищов, съобщи Агенция " Фокус ".
" В региона, в който се намираме, паднаха и градушки, и дъжд. Екипи на регионалните дирекции по земеделие и сега са на място за проучване на площите. Единственото, което незабавно мога да кажа на земеделските стопани, е, че работи държавна помощ за компенсиране на изцяло пропаднали площи, като компенсацията е по-добра, когато има застраховка ", съобщи Танева.
" На втория ден след избирането ми за министър направихме Управителен съвет на Държавна фирма " Земеделие " и взехме решение за отварянето на тази помощ с 4 млн. лева бюджет. Обработени са протоколите за предходната година, а до юни се чака всички аграрни стопани да бъдат обезщетени “, изясни земеделският министър.
Танева акцентира, че това, което може да направи страната за земеделските стопани в най-спешен порядък, е било осъществено. " В момента е в ход акцията за заявяване на площи за подкрепяне – на 23 май завършваме без наказания, а по-късно тече срокът за наказания. Имаме подадени към 107 000 заявки. Площите, които се декларират за подкрепяне, са към 38 млн. дка в цялата страна ", разгласи тя.
Земеделският министър уточни още, че продължава да се построява противоградова отбрана и за места, където сега няма такива.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР