Около 7 хил. здравни специалисти се очаква да излязат на

...
Около 7 хил. здравни специалисти се очаква да излязат на
Коментари Харесай

Задава се нов национален протест на медиците

Около 7 хиляди здравни експерти се чака да излязат на народен митинг на 7 октомври, проведен от три организации, съобщи БГНЕС. Президентът на КНСБ Пламен Димитров напомни, че на 12 май предходната година бе призован първият протест – към 5 хиляди души в центъра на София, с който бяха декларирани настояванията. " Те започваха с всичко това, което след това повече от година всички ние чуваме, виждаме в разнообразни вариации и формати от разнообразни и наши структури и други, да стимулират продължаващите безредици в бранша, защото настояването за заплати и към сегашния миг към момента не е изпълнено на всички места ", сподели Димитров.

Той съобщи, че те считат, че е пристигнало време за " следващия наш, общ митинг-шествие, деяние, който да стимулира, да канализира и да удари по масата и да каже: Стига толкоз, край, оттук насетне би трябвало да се извършва това, което е контрактувано! ". Така че по думите на Димитров главната цел на националната протестна акция, която ще провеждат дружно на 7 октомври в София, има за цел да предложи съответните механизми и да изиска от властта, с съответните им оферти да стане допустимо и да бъде изпълнено заплащането, което е контрактувано в груповия трудов контракт. " Според нас е допустимо на две стъпки – първа в този момент, есента и втората с новия бюджет от началото на идната година ", съобщи Димитров.

През последните месеци на два транша от централния бюджет бяха отпуснати към 30 млн. лева, с които да бъдат нараснали заплатите на медицинските сестри. Ръководствата на лечебните заведения обаче избраха да ги похарчат за други потребности, защото не могат да бъдат задължени да ги употребят по несъмнено перо.

" На 7-ми ще кажем, че желаеме решение на проблемите през днешния ден и то за всички, щото има лекари, които са също с ниско възнаграждение по 700- 800 лева, а ние в груповия трудов контракт сме заложили друго. Ние не разделяме личния състав, не желаеме да го противопоставяме и споделяме, че в случай че това не бъде решено, на следващия ден ще бъде късно ", сподели вицепрезидентът на КНСБ и ръководител на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето доктор Иван Кокалов.

Междувременно медицински сестри излязоха през днешния ден на митинг в Карлово с гледище за по-високи заплати. Сега възнагражденията са сред 720 и 750 лв.. На митинга, проведен от Асоциацията на българските медицински сестри, бяха техни сътрудници от София, Пазарджик, Кърджали и Пловдив, заяви БНР.

" Не сме получавали средства от клинични пътеки, заплатите ни са унизително ниски, работим в допълнение и сме потънали в заеми, с цел да устояваме фамилиите си ", споделиха медицинските сестри в оставка от детското поделение на карловската болница, които са подкрепени и от лекарите. " Категорични сме, че няма да отстъпим от настояванията си ", сподели Щилияна Димитрова.

В понеделник се чака оставки да подадат и сестрите от вътрешното поделение. Крайно време е опазването на здравето да престане да бъде здравеопасно, съобщи на протестния протест Мая Илиева, ръководител на асоциацията на българските медицински сестри. По думите й, моделът в лечебните заведения посредством търговски сдружения е циничен и средствата не се разпределят съответно.

" Тези пари отиват в едни хора, в едни избрани завода за сметка на нас - медицинските експерти, вас, пациентите и те стават милионери, за сметка на всички останали. Това е истината за опазването на здравето в България ".

Мая Илиева упрекна синдикатите в опазването на здравето, че не пазят съсловието.

Шест сестри от детското поделение на Общинската болница подадоха на 13 септември предупреждения за овакантяване. Подкрепиха ги трима лекари от същото поделение. Ръководството на болничното заведение разгласи, че заплатите ще бъдат увеличени от 1 октомври със 100 лв., като всеки месец ще има и в допълнение материално стимулиране. Сестрите обаче упорстват минималната заплата да бъде закрепена на 950 лв.. Очаква се към митинга им да се причислят медицински сестри от други градове в страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР