Около 63% от банковите мениджъри в България очакват слабо подобрение

...
Около 63% от банковите мениджъри в България очакват слабо подобрение
Коментари Харесай

Банковите директори очакват слабо подобрение на икономиката на България

Около 63% от банковите мениджъри в България чакат едва усъвършенстване на стопанската система в идващите 12 месеца, а 86% от тях чакат усъвършенстване на финансовото показване на ръководената от тях банка.

Това демонстрират резултатите от обичайния Барометър на банките в България на консултантската компания " Ърнст енд Янг България " (EY Bulgaria) – изследване, което наблюдава доверието на висшия банков мениджмънт към стопанската система, банките и банковата система. В изследването са взели участие към 60% от изпълнителните шефове на банки, работещи в България.

Въпреки позитивните упования на банкерите като цяло за браншовете на стопанската система в България няколко бранша се открояват като най-вероятни да покажат мощно усъвършенстване през идващите месеци. Строителството и технологиите за втора поредна година са измежду най-перспективните браншове в България, като строителството има доверието на 88% от банките, а технологиите на 84%. Според 76% от банките, секторите търговия и произвеждане ще са също измежду перспективните за развиване през 2018 г.

Банковите мениджъри не чакат огромни промени в политиките за разпределяне на заеми в кратковременен проект. Все отново огромна част от тях предвиждат по-либерални условия за кредитиране на дребния и междинния бизнес в България (57%), както и за секторите енергетика и рандеман (57%) и ИТ (43%).

През последните две години строителството възвърне позициите си като перспективен бранш. Не е изненада, че 71% от банковите мениджъри чакат да няма смяна в изискванията за кредитиране в строителния бранш.

Според 71% от участвалите в запитването няма да има смяна и в кредитирането на здравния бранш.

Същият дял от интервюираните считат, че повишаването на кредитирането отразява устойчивия напредък на българската стопанска система, до момента в който останалите 29% мислят, че развиването на кредитирането се дължи на цикличност. 86% от банкерите плануват понижаване на неприятните заеми през идващите 12 месеца. Сред участниците няма упования за нарастване на неприятните заеми.

През идващите 12 месеца 58% от банкерите чакат най-вече дребни по размер консолидации, а 28% чакат междинни или огромни по размер консолидации на банките в България. Банкерите са единомислещи (100%), че огромните и по-значителни по размер консолидации на банки ще се случват през идващите три години. Прогнозата на шефа на Българска народна банка от януари пък е, че през 2018 година ще има обединение на банки.

Всички участници в изследването (100%) възнамеряват вътрешно реструктуриране и усъвършенстване на процесите на банките през 2018 година В поддръжка на изказванието, че консолидацията на банките се случва постепенно и последователно, са проектите на банките за придобивания на портфейли и сдружения (29%), продажба на активи (29%) и подписване на партньорства и взаимни сдружения съгласно други 29%.

100% от участниците в барометъра на банките показват усъвършенстването на процесите като един от най-важните цели за тяхната банка през 2018 година Също по този начин инвестицията в технологии за възстановяване обслужването на клиенти е приоритет за 100% от интервюираните. 86% считат киберсигурността за предпочитана. Основен приоритет за 57% от банките е и репутационният риск и настоящите промени от регулаторно естество.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР