Около 6000 болнични легла в страната са излишни и трябва

...
Около 6000 болнични легла в страната са излишни и трябва
Коментари Харесай

Правителството утвърди Националната здравна карта

Около 6000 болнични кревати в страната са непотребни и би трябвало да бъдат съкратени. Това планува утвърденият през днешния ден от Министерски съвет план за Национална здравна карта, направен на база предварителни разбори.

Най-голямото понижение е планувано за хирургичните легла  - с 2500 по-малко от досегашните. С 2000 по-малко ще са лечебните, а със 700 - в гинекологията.

Срещу документа, който планува редуциране на към 6 000 кревати в лечебните заведения, към този момент се оповестиха пациентски организации и лекарското съсловие.

Българският лекарски съюз изиска с писмо до премиера, здравния министър и ръководителя на отрасловата парламентарна комисия документът да бъде модифициран, с цел да се подсигурява налична болнична помощ във всички регионални градове, оповестява БНР.

От здравното министерство обясниха, че картата е формирана на база на данните от статистиката за регистрираната през предходната година активност на лечебните заведения по специалности, само че Лекарският съюз репликира, че тази активност е била лимитирана от бюджета. В новите планове в действителност, леглата за интензивно лекуване в лечебните заведения са с над 600 повече от досегашните, разяснява в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев. По одобрената през днешния ден от държавното управление здравна карта леглата са 33 482, а до момента те са били 32 873, посочи министърът.

" Здравната карта не постанова икономии, а успеваемост. ", разяснява пред БНР някогашният министър на опазването на здравето Петър Москов. Той уточни, че здравната карта е действително настоящ инструмент в Европа. " Всяка една страна в Европа е направила по този начин, че парите, които се дават, да отиват за лекуването на хора, а не да отиват дейно в сметките на вложители. България е единствената страна в Европейския съюз, която няма акъв работещ инструмент, с който страната да реши въпроса да противодейства на това парите за опазване на здравето да се източват в търговски схеми. ", добави Москов
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР