Около 60 процента от кактусите ще трябва да се справят

...
Около 60 процента от кактусите ще трябва да се справят
Коментари Харесай

Затоплянето на климата не понася дори на кактусите

Около 60 % от кактусите ще би трябвало да се оправят с по-негостоприемен климат, настояват учени от университета на Аризона и оспорват теорията, че тези растения ще процъфтяват с повишението на температурите, съобщи Агенция Франс Прес.

Ако бъдат добавени и други фактори (изчезване на местообитания, утежняване на естествената среда и т.н.),

до 2070 година до 90% от кактусите може да бъдат застрашени от изгубване, което е три пъти повече от сегашната оценка, пишат откривателите в публикация в сп. "Нейчър плантс ".

Около 1500 типа кактуси, публикувани в Северна и Южна Америка, живеят в разнообразни климатични условия - от пустини на морското ниво до високи планини в Андите, от сухи екосистеми до влажни тропически гори.
Най-голямо е разнообразието им в централната част на Мексико и атлантическите гора по крайбрежието на Бразилия.

За да ревизират хипотезата, че кактусите биха имали изгода от един по-топъл и предразположен на засушаване свят,

откривателите, ръководени от Михел Пиле от Университета на Аризона, са проучили данни за повече от 400 типа и са употребявали модели, с цел да предвиждат развиването им в средата на века и по-късно при разнообразни сюжети за излъчвания на парникови газове.

Резултатите "очертават по-песимистично бъдеще ".

Кактусите в този момент са застрашени основно от разрастването на земеделието, утежняването на околната среда, загубата на биологично многообразие и събирането на реколтата им за разнообразни цели.

Дори и без климатичните промени, кактусите "представляват една от най-застрашените групи организми на планетата ", като повече от 30 % от тях са класифицирани като застрашени от изгубване, означават създателите.
Глобалното стопляне също скоро ще се трансформира в опасност, в случай че парниковите излъчванията не бъдат внезапно понижени.

"Нашите резултати демонстрират, че изменението на климата ще се трансформира в главен фактор за риска от изгубване на кактусите, като от 60 % до 90% от типовете с висока стойност ще бъдат наранени отрицателно ", споделят откривателите.

До 2070 година към 25 % от типовете кактуси може да се сблъскат с чужд климат в една четвърт от настоящия си ареал.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР