Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да

...
Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да
Коментари Харесай

60 процента от учениците искат тестове, за да се върнат в клас |

Около 60% от всички възпитаници са декларирали, че желаят да бъдат тествани, с цел да се върнат в клас.

" Има проби за всички учебни заведения за новата седмица. Ако има организация в образователните заведения, те могат да стартират още от на следващия ден да учат постоянно. Процесът ще отнеме една-две седмици и голямото мнозинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа ", съобщи служебният министър на образованието акад. Николай Денков пред БНР.

Той уточни, че основна се е оказала смяната в заповедта на здравното министерството, с която се е разрешило едно вместо две тествания седмично.

" В склада има над 80 660 теста. Имаме увещание, че се чакат още неколкостотин хиляди теста през идната седмица... Нисък е процентът позитивни проби при децата от 1. до 4. клас, само че те стоят по-затворени у дома. Но знаем, че след стартирането на образователната година за един месец имахме внезапно повишаване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на учебните заведения имахме значително намаляване. Бих разискал със здравните управляващи да се гледа каква е заболеваемостта и какъв брой са тестванията , на тази база да търсят решенията. Най-важното е решенията да се вземат взаимно, тъй като не са единствено здравни, имат обществени последствия, въздействат върху родителите, оттова и върху икономическата обстановка. Това е институционален проблем и това би трябвало да бъде променено ", добави Денков.

Според него е безконтролно от Министерство на здравеопазването да вършат изявления, които рефлектират върху родителите и учениците по погрешен метод, защото не дават отговор на действителността.

" Целият парадокс е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което стопира учениците да влязат в клас... Който пази здравето на хората, би трябвало да си изяснява ограниченията , с които го пази. Ние би трябвало да пазим здравето на учениците в границите на това, което е задало Министерство на здравеопазването, и да се грижим учениците да бъдат в клас ", добави министърът.

Денков изясни още, че въпросът за нарушаванията в образователния материал могат да се наваксат, само че няма по какъв начин да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите.

" Тези деца са се откъснали от учебната среда, би трябвало им време да се приспособяват. Затова не е добре да се стартира с изпитването още в първата седмица ", предложи Денков.

Над 46% от учителите са имунизирани, уточни просветителният министър. От гимназиалния стадий със зелен документ са 12,5% от децата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР