Около 5000 българи имат нужда от трансплантация на бъбрек. Това

...
Около 5000 българи имат нужда от трансплантация на бъбрек. Това
Коментари Харесай

Около 5000 българи имат нужда от трансплантация на бъбрек

Около 5000 българи имат потребност от трансплантация на бъбрек. Това изясни пред " Телеграф “ началникът на Клиниката по нефрология и трансплантация на университетската Александровска болница проф. Емил Паскалев.

По данните на Изпълнителна организация " Медицински контрол “ 870 души са в листата на чакащите за присаждане на органи, като 803 от тях са за бъбрек. В същото време 3500 са на диализа. Според проф. Паскалев тези пациенти действително би трябвало да мислят за трансплантация.

" Това значи, че става дума за към 5000 души, които не трябва да чакат да се стига до последна фаза на увреждане. Много е огромен процентът на хората с хронично бъбречно заболяване и съответно на тези, които са в предпоследната четвърта степен. Тогава към този момент е належащо заместващо бъбречно лекуване “, разяснява експертът.

В същото време броят на трансплантациите у нас от 2021 година насам понижават. Така бъбречните от 33 спадат на 12, сърдечните са единствено две, а чернодробните от 13 са били 6.

Причини

" Причините могат да се крият в най-различни направления. Донорството би трябвало да е необятно публикувано, да има ясна визия, че това е вярното лекуване, когато се касае за бъбречна непълнота. Диализата е 5 пъти по-скъпа от лекуването на хроничното бъбречно заболяване и 4 пъти по-скъпа от бъбречната трансплантация. Така че при вярна държавна политика, може да се спести финансов запас и той да се насочи за решение на други проблеми в опазването на здравето “, изясни проф. Паскалев. Той добави, че хората би трябвало да бъдат осведомени, защото изпитват терзания, когато става дума за донорство.

" Трябва да се приказва с тях по етичен и спокоен метод. Тогава стигат до схващане, уверен съм. Това обаче е съществена роля на страната “, сподели проф. Паскалев. Въпреки че първата бъбречна трансплантация у нас е през 1969 година, малко след първата такава в света, към този момент фрапантно понижават.

" Сега нещата са тъкмо в противоположна посока, изоставаме извънредно доста. В съпоставяне с другите страни от Европейски Съюз характерността е повече от незадоволителна. Причините са повсеместни. Затова споделям, че е значимо хората да се осведомяват непрестанно и да се поддържа вниманието им към тази тематика. Друг проблем е, че има дефицит на експерти “, разяснява проф. Паскалев. Той посочи, че за разлика от пациентите на диализа, тези с трансплантация могат да имат деца и могат да имат обикновено бъбречно здраве.

" Нещата са несъпоставими, т.е. бъбречната трансплантация е същинското решение на пациентите с бъбречна непълнота, по тази причина е добре хората да го знаят “, изясни още експертът.

Данни

По данните на Изпълнителна организация " Медицински контрол “ 28 българи чакат за трансплантация на сърце, а още толкоз за черен дроб. 8 имат потребност от присаждане на бял дроб, един от панкреас и двама на фино черво.

Според Ани Стоянова, майка на 15-годишната Даная, която изпадна в мозъчна гибел след удар в главата и тежко заболяване, има потребност от акции, които да разяснят на хората какво тъкмо съставлява донорството. С органите си момичето даде късмет за живот на трима души.

" Това е моя идея от много време. За страдание се сблъсках и с трупното донорство. Първата ми мисъл, откакто чух, че Даная е изпаднала в мозъчна гибел, беше, че би трябвало да даря нейни органи. Беше мое персонално чувство, метод Даная да остане на тази земя. Донорството е живот, това е единствената здравна обстановка, при която гибелта може да роди живот “, описа Ани. Преди случилото се с щерка й, тя се опитвала да стимулира хората да подаряват стволови кафези и костен мозък, тъй като това може да помогне на онкологично заболели деца.

Чудо

" Още преди случилото се с Даная, ми се е налагало да се сблъсквам с лекари и хирургия. Синът ми е с три черепно-мозъчни интервенции и виждам страданието на родителите. Нуждаещите се просто се молят за знамение “, показа Ани. Тя също регистрира казуса с намаляването на осъществените трансплантации. Според нея, когато хората чуят, че техен непосредствен е в мозъчна гибел, в скръбта си не се замислят за донорство.

" Много е мъчно да вземеш такова решение, то е за смелите. Правиш го, когато искаш да облечеш нещастието в нещо положително. Но в този момент знам, че парченце от Даная живее в други, на които подари роговици и бъбреците си. Радвам се, че младежи ще гледат света през нейните очи. Това е необикновено! Кажете какъв брой хора имат опцията да са хем на тази земя, хем на небето “, сподели Ани Стоянова. Според нея точно донорството лишава част от болката от загубата.

2500 са донорите на стволови кафези

2500 са донорите на стволови кафези, сочи регистърът, който е част от Клиниката по клинична имунология с банка за стволови кафези на УМБАЛ Александровска и е член на Световния указател (WMDA).

" Това е извънредно малко. Хората не са наясно, че даряването на стволови кафези оказва помощ. В същото време процесът лишава едвам няколко часа и даже не се постанова болничен престой по-късно. Не е мъчително “, разяснява майката на Даная - Ани. Тя изясни, че формулата се пази в база данни, до която имат достъп цяла Европа и когато се появи реципиент със същата формула, лекарите търсят донора и едвам тогава може да се пристъпи към процедурата.

" Често се постанова нашите деца да пътуват отвън граница, тъй като за тях няма донор тук. Така че това е непринуден акт - може да се откажете когато и да е, само че и да спасите живот “, сподели още Ани Стоянова.

Другата ми идея е детската болница. От години ни дават обещание, че ще има такава, само че към момента не е реалност. Това изясни още пред " Телеграф “ майката на Даная - Ани. Според нея този въпрос би трябвало да бъде предпочитан за страната.

" Ако имаше такава, може би Даная щеше да има по-голям късмет. След удара в главата отидохме още на 28 април в незабавен кабинет, увериха ни, че всичко е наред. Седмица по-късно болката беше непоносима. Нещата се развиха доста бързо “, разяснява Ани Стоянова. По думите й е имало закъснение от страна на подхванатото лекуване.

" За страдание не се разболяваме от понеделник до петък, нито единствено от 8 до 17 часа. Мечтая за момента, в който когато заведеш детето си на доктор, ще съм сигурна, че е в най-хубавите ръце “, сподели още майката на Даная.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР