Около 50-56% са хората, които не пропускат годишните профилактични прегледи

...
Около 50-56% са хората, които не пропускат годишните профилактични прегледи
Коментари Харесай

Шефът на БЛС: Договарянето с НЗОК не е подписване на един рамков договор, а целогодишен процес

Около 50-56% са хората, които не пропущат годишните профилактични прегледи при персоналния доктор - това са данните освен в анкетата на Българска национална телевизия " Денят стартира ", толкоз са и на Българския лекарски съюз, сподели в предаването доктор Иван Маджаров, ръководител на БЛС.



Моите наблюдения са, че в дребните обитаеми места хората са по-загрижени за своето здраве, те повече имат вяра на своя персонален доктор и на практика го употребяват съвсем за всичко - от храна до здраве, означи доктор Маджаров.

Според него тези, които пропущат профилактичните прегледи са хора, дейни в своя живот и не намират време за това.

Вчера от БЛС са настояли за оставка на шефа на НЗОК проф. Петко Салчев и на ръководителя на Надзорния съвет доктор Александър Златанов. Причините са както и през предходната година - същите проблеми, същите опити за заобикаляне на подзаконовите нормативни актове, какъвто е Националният рамков контракт, акцентира ръководителят на БЛС.

Законът за здравното обезпечаване постановява, че средствата, които се събират от здравноосигурителни вноски, се разходват през групово договаряне. Те към този момент стигнаха над 6 милиарда - половината от тях са медицински действия, които би трябвало да бъдат договаряни и това договаряне не е едноактен развой, не е сключване на един рамков контракт, а целогодишен развой, в който ние сме разписали стадии, в които ние би трябвало да се срещаме, освен да преговаряме, обоснова настояването доктор Маджаров.

Сред аргументите за напрежението сред двете страни е неналичието на връзка. ОТ БЛС упорстват за среща от края на август - досега имат една единствена среща в кабинета на министъра по негова самодейност.

Ние не се намираме във времената преди 20-30 години, когато един човек или двама определяха на кой окръг да изпратят инсталация или на кой да купят медикаменти, напомни ръководителят на БЛС.

Сега има партньорски диалози сред НЗОК и БЛС, като поръчител на останалата част от обществото, съобщи доктор Маджаров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР