Около 400 милиона души в 45 града в Китай са

...
Около 400 милиона души в 45 града в Китай са
Коментари Харесай

Най-големият риск за световната икономика, за който не се говори

Около 400 милиона души в 45 града в Китай са под цялостен и непълен локдаун. Това е строгата политика на Китай за " нулев Covid ". Тази част от жителите съставлява 40% или 7,2 трилиона $ от годишния БВП на втората по величина стопанска система в света, съгласно данни на Nomura Holdings.

Според анализатори световните стопански последствия от тези продължителни локдауни могат да бъдат пагубни. " Световните пазари може би още подценяват въздействието на локдауните, тъй като сега фокусът е върху руско-украинския спор и повишението на лихвите на Федералния запас на Съединени американски щати ",коментира икономистът Лу Тинг, представен от CNN.

Според него най-притеснителен е локдаунът в Шанхай. Това е град с население от 25 милиона души и един от най-големите индустриални и експортни центрове в страната. Карантината там докара до дефицит на хранителни артикули и липса на личен състав за доста бизнеси.

Пристанището в Шанхай обслужва над 20% от корабния трафик през 2021 година в териториалните води, само че в този момент то е в застой, а питателните артикули в транспортни контейнери гният. Корабите чакат да бъдат разтоварени приблизително осем дни, което е прекалено много за някои доставки.

Карго превозвачите също са отменили всички полети в и отвън града, а повече от 90% от камионите за импорт и експорт сега са отвън строя.

На Шанхай се дължи 6% от китайския експорт, съгласно държавни данни за 2021 година, а затварянето на заводи в и към града раздрусва веригите за доставки.

Доставчиците на Sony и Apple в Шанхай и към града също не работят. Най-големият производител на портативни компютри в света и производител на MacBook - Quanta спря напълно производството. В затворения цех е към 20% от индустриалния потенциал на Quanta за портативни компютри, а компанията по-рано пресметна, че ще достави 72 милиона бройки тази година. Tesla затвори завода в Шанхай, който произвеждаше към 2000 електрически автомобила дневно.

Tesla се надява, че ще им бъде разрешено да отворят още веднъж до понеделник. Автомобилният производител е изгубил над 50 000 бройки продукция до момента, съгласно документи, представени oт Reuters.

" Въздействието върху Китай е огромно, само че и въздействието върху световната стопанска система е доста. Очаква ни още по-голяма неустойчивост и стопански и обществени разтърсвания през идващите шест месеца ", разяснява Майкъл Харисън, който е началник на Eurasia Group за Китай и Североизточна Азия.

Продължително спиране на китайското произвеждане и доставки биха могли да дадат подтик на самодейността на администрацията на Байдън, ориентирана към понижаване на зависимостта на Съединени американски щати от китайските артикули и вериги за доставки, само че това идва с цената на съществени стопански последствия. Това е доста малко евентуално като се има поради дълбоките финансови връзки сред Китай и Съединени американски щати.

Мерките, въведени поради пандемията в Китай, евентуално ще костват най-малко 46 милиарда $ изгубена икономическа продукция на месец, или 3,1% от Брутният вътрешен продукт, се споделя в проучване на Китайския университет в Хонконг.

Анализаторите са скептични, че задачата на Китай за 2022 година от 5,5% стопански напредък е реалистична. Световната банка ревизира прогнозите си за китайския стопански напредък тази седмица до 5%, само че означи, че в случай че тези политики продължат, може да спадне до 4%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР