Около 40% от българските хотелите в booking.com отсъстват от регистъра,

...
Около 40% от българските хотелите в booking.com отсъстват от регистъра,
Коментари Харесай

Около 40% от българските хотели в booking.com се оказаха в сивия сектор

Около 40% от българските хотелите в booking.com отсъстват от регистъра, поддържан от Министерството на туризма. Това заяви пред медиите отрасловият министър Николина Ангелкова във връзка обсъжданите на вчерашното съвещание на министрите от Европейски Съюз хрумвания за регулации на така наречен споделена стопанска система.

По думите й българските хотели, които се оферират посредством интернационалната система са към 10000, а в регистъра са вписани 6100, а в другите страни от Европейски Съюз разликата била още по-голяма. Това значи, че има нелоялна конкуренция по отношение на хотелите, които са на ярко, влагат в поддръжката на категорията си и подсигуряват несъмнено равнище на услугите, разясни тя.

България предлага посредством евродиректива да се изиска от самостоятелните резервационни платформи, каквито са booking.com и еxpedia, да ревизират дали местата за настаняване, които оферират на уеб страниците си, имат категоризация в съответната страна и в случай че не - да им отхвърлят включване.

Така притежателите на местата за настаняване ще имат тласък сами да изискат категоризация от държавните институции, с цел да могат да попаднат в интернационалните резервационни електронни системи, сподели Ангелкова.

От думите на министъра се разбра, че същото ще важи и за действието на airbnb, основана за преотстъпване на частни жилища. Тя подсети, че в тази група попадат апартхотелите, чиято регистрация по разпоредба в този момент е доброволна.

В София, с цел да отдават жилищата си посредством airbnb легално, притежателите и в този момент би трябвало да подадат заявление до районната община, в която попада парцела, за смяна на предназначението му от " за жилищни потребности ", в случай че е апартамент, в " апартамент за посетители " и да изискат категория.

Според Ангелкова с новата регулация правата на потребителите ще бъдат по-добре предпазени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР