Около 30 процента от населението в България, или почти всеки

...
Около 30 процента от населението в България, или почти всеки
Коментари Харесай

Евростат: Всеки трети българин не може да си позволи едноседмична почивка

Около 30 % от популацията в България, или съвсем всеки трети български жител не е могъл да си разреши през 2018 година едноседмична отмора отвън дома.
Това демонстрират данните на Евростат за трендовете при пътуванията за туризъм и отмора на жителите на страните от Европейски Съюз, заяви Българска телеграфна агенция.
„ Маркет линкс”: Близо 40% от българите не могат да си разрешат лятна почивка Черноморието остава желана дестинация за българите
Анализът на европейската статистика регистрира обаче, че страната ни е единствена в Европейски Съюз, в която броят на хората, които не могат да си разрешат отмора отвън дома, е намалял близо два пъти за 5-годишен интервал.
Докато през 2014 година броят на българите, които не са могли да си разрешат лукса да почиват, е бил цели 66%, то през 2018 година техният брой е понижен до 30 на 100.
За тези 5 години доста се усилват и разноските, които отделят българите за пътувания за туризъм или отмора: през 2014 година - 1,2 милиарда лева, идващите две години – по 1,1 милиарда лева, през 2017 година – 1,8 милиарда лева, и през предходната година – също 1,8 милиарда лева, като разноски за туризъм у нас или в чужбина.
България или Гърция – коя е желаната дестинация за море? Черноморието ни към момента има съществени репутационни проблеми
През предходната година българинът е похарчил за туристически пътувания в страната към 1,2 милиарда лв., до момента в който разноските на сънародниците ни за туризъм в чужбина са били малко над 600 млн. лв..
Данните сочат още, че 28,3% на 100 от популацията на
Европейски Съюз на възраст 16 или повече години не е могло да си разреши едноседмична годишна отмора отвън дома през въпросния интервал.
През 2014 година делът на европейците с сходни отрицателни благоприятни условия е бил към 40 на 100, т.е. регистрират се 12 пункта в посока възстановяване опциите на европейците да почиват.
Сред 28-те страни в Европейски Съюз страните, които през предходната година са записали най-голям дял лица в обстановка да не могат да си разрешат едноседмична отмора, са: Румъния – 59%, Хърватия, Гърция и Кипър – по 51%, Унгария и Италия – по 43% са могли да си разрешат едноседмична почивка.
Защо почивката води до повече фамилни кавги? Британско проучване сочи, че 79% от двойките имат минимум по два огромни спора по време на отпуск
На противоположния полюс Топ 5 на страните, в които минимум поданици изпитват финансови усложнения да пътуват за туризъм и отмора, са: Швейцария – 6%, Швеция – 9%, Люксембург – 10%, Австрия и Дания – по 12%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР