Около 30% от работещите у нас са за пенсия, сочат

...
Около 30% от работещите у нас са за пенсия, сочат
Коментари Харесай

Шокираща статистика за работещите у нас! Всеки трети е ...

Около 30% от работещите у нас са за пенсия, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). По трудово или служебно правно отношение и на цялостно работно време през предходната година са били ангажирани над 3,4 млн. българи, от които над 650 хиляди в публичния бранш и към 2,4 млн. - в частния бранш. В централната администрация са били наети към 100 хиляди души, а в териториалната администрация - близо 42 хиляди, сочат още данните на статистиката. Тук не са включени наетите лица в Министерство на вътрешните работи и МО. Актуална информация в Национален осигурителен институт пък сочи, че към октомври броят на отпуснатите пенсии у нас е бил 2 161 434, пише Монитор.

Средната дълготрайност на трудовия живот в Евросъюза през 2017 година е била 36 години, регистрират Евростат за разновидностите на дълготрайност на професионалния живот в страните от Общността. Продължителността на трудовия живот варира от 32 години Италия - до 42 години в Швеция.

През 2018 година мъжете у нас са се пенсионирали на възраст 64 години и 1 месец, а дамите - на 61 година и 2 м. От 1 януари следващата година възрастта за пенсиониране се подвига надлежно на 64 година и 2 м. за мъжете и на 61 година и 4 м. за дамите. Средната дълготрайност през предходната година на трудовия живот на българите е била 33 години.

Според данни на специалисти всеобща процедура в света е да се работи 8 часа на ден и 40 часа седмично (както е и у нас), а близо две трети от времето да отива в отмора или персонални грижи. Така приблизително годишно всеки работещ българин се труди по към 2000 часа, което за 33 години междинен професионален път прави почти 66 000 часа прекарани на работното място.

Две страни, които не са членки на Европейски Съюз доближават пикови индикатори по дълготрайност на професионалния живот - най-дълъг е той в Исландия - 47 години и най-кратък в Турция - 29 години.

Ситуацията при останалите прилежащи страни е следната - продължителността на трудовия живот в Румъния и Гърция е приблизително по 33 години в Сърбия и Македония - по 32 години.

Мъжете в Европейски Съюз се трудят с цели 5 години повече от дамите: 38 години при мъжете и 33 години при дамите, сочат още данните на евростатистиката. Тази специфичност е била предписание в множеството страни на Европейски Съюз като се изключи две страни - Латвия и Литва. В Латвия няма огромна разлика в продължителността на трудовия живот сред мъжете и дамите, а в Литва продължителността на трудовия живот е по-дълга за дамите, в сравнение с за мъжете.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР