Около 30 % от препратените за медиация дела завършват със

...
Около 30 % от препратените за медиация дела завършват със
Коментари Харесай

Около 30 % от препратените за медиация дела завършват със споразумение

Около 30 % от препратените за медиация каузи приключват със съглашение. Това уточни в изявление за Българска телеграфна агенция юристът посредник Албена Комитова от Сдружение „ Център за разрешаване на разногласия “.

Тя означи, че липсва политика за развиване на медиацията на национално равнище. Според нея е належащо да се сътвори механизъм за надзор на активността на посредниците, както и надзор върху организациите, учащи посредници.

„ Задължителното присъединяване в процедура по медиация, в границите на правосъдното произвеждане, ще даде опция на жителите и търговците да проведат среща при изискванията на цялостна конфиденциалност, в която ще могат преди всичко да бъдат изслушани, да проучват същинските си ползи в съответния спор и да се опитат да намерят решение, което да удовлетворява в цялостна степен и двете страни “, съобщи Комитова във връзка на признатия на първо четене от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията, импортиран от Министерски съвет, които ще се гласоподава на второ четене в правната комисия през днешния ден.

По думите й препращането на част от разногласията към медиация ще освободи на съда време, това ще докара и до доста по-качествено правосъдие и по-голяма непоклатимост в публичните връзки.

Българска телеграфна агенция напомня, че със 154 гласа " за " и 25 " срещу " Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за медиацията. Пред народните представители министърът на правораздаването Крум Зарков сподели, че медиацията обезпечава бързо, на ниска цена и дейно средство за непринудено разрешаване на разногласия и отбягване на доста по-продължителната и комплицирана правосъдна процедура. Той добави, че с приемането на новите текстове натовареността на съдилищата ще бъде контролирана значително. Промените в Закона за медиацията са част от уговорките на страната по Плана за възобновяване и резистентност. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР