Около 30 демонстранти бяха арестувани в Беларус преди началото на

...
Около 30 демонстранти бяха арестувани в Беларус преди началото на
Коментари Харесай

Около 30 демонстранти бяха арестувани при опозиционен протест в Беларус

Около 30 стачкуващи бяха задържани в Беларус преди началото на неразрешено от управляващите протестно шествие на опозицията в столицата Минск, съобщи Франс прес, като се базира на локалната правозащитна организация “Вясна”. Организацията заяви за арестувани и на други места в страната.

На 25 март опозицията отбелязва Деня на свободата – годишнината от провъзгласяването през 1918 година на Беларуската национална република, просъществувала по-малко от година. През януари 1919 година Беларус става руска социалистическа република, а през 1922 година взе участие в основаването на Съветския съюз.

Според “Вясна” измежду арестуваните има 90-годишен мъж. По-рано денем управляващите задържаха опозиционерите Владимир Некляев и Микола Статкевич, както и 12 от уредниците на шествието. Късно вечерта Вясна заяви, че съвсем всички опозиционери, арестувани в центъра на Минск, са освободени, само че Некляев и Статкевич остават в ареста.

Dozens and dozens of people were detained on Kolas square in #Minsk city center #Belaruspic.twitter.com/Jrq4NPTwgv

— Denis Kazakiewicz (@Den_2042) 25 март 2018 година

Демонстрантите бяха пристигнали с червено-белите флагове на републиката от 1918 година, трансформирали се в емблема на опозицията. За първи път в 24-годишното си ръководство президентът Александър Лукашенко позволи тази година общественото отбелязване на 25 март. Властите позволиха да се провежда концерт в центъра на Минск, само че не разрешиха опозиционното шествие.

Опозицията упреква Лукашенко в непринудено изтриване на беларуската еднаквост и “русифициране” на страната.
Според анализатори управляващите са разрешили честването, с цел да избегнат повтаряне на напрежението от предходната година. Тогава бяха задържани над 700 души, а Европейският съюз съобщи, че тези репресии са в прорез с политиката на демократизация на Беларус и интернационалните й задължения.

През 2016 година Европейски Съюз анулира част от глобите против Беларус, откакто управляващите освободиха опозиционери, пратени в пандиза от Лукашенко след белязаните от митинги президентски избори през 2010 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР