Около 26 000 лв. ще е годишната вноска, която администрацията

...
Около 26 000 лв. ще е годишната вноска, която администрацията
Коментари Харесай

И Созопол подкрепи фонда за развитие на Летище Бургас, но какви са съображенията на кмета Тихомир Янакиев

Около 26 000 лева ще е годишната вноска, която администрацията на Тихомир Янакиев ще внесе във фонда, чиято цел е да предизвиква целогодишните полети

 

И Община Созопол ще взе участие във фонда за развиването на летище Бургас. Предложението на Тихомир Янакиев бе гласувано на днешното съвещание на Общинския съвет и бе признато единомислещо от всички групи.  

Припомняме, че преди дни, на извършена работна среща в Община Бургас, представители на всички общини, общински препоръки от региона и изпълнителният шеф на концесионера " Фрапорт Туинстар Еърпорт Мениджмънт “ АД Франк Кванте взеха решение за основаване на сдружението, чиято цел е привличане на целогодишни полети от и до летище Бургас. Очаква се учредителното заседание да е през април. 

Предвижда се членският импорт на общините да е съгласно броя на записаните по непрекъснат адрес поданици, като за  черноморските общини е 2 лв. на гражданин, а на останалите общини по 0,50 лева на гражданин. Около 26 000 лева ще е годишната вноска, която администрацията на Тихомир Янакиев ще внесе, посочи самият той. 

Обсъденото финансовото присъединяване на " Фрапорт Туинстар Еърпорт Мениджмънт “ АД във фонда е в размер на 200 000 лв. годишно. Предстоят диалози с разнообразни министерства, които също да вземат участие в сдружението. 

Средствата ще са главно от туристически налог, който по закон следва да се разходва за действия, свързани с развиване на туризма и ще бъдат употребявани за дофинансиране на полети отвън дейния летен сезон.

Кметът Тихомир Янакиев изясни пред съветниците, че самодейността за привличане на повече туристи е добра, само че въпреки всичко има някои съображения. 

„ Целта на всички е да се докарат повече туристи, само че в случай че се задълбаете в ползите на всяка община, може да се окаже, че има разминавания предвид на пазарите, които ще бъдат посещавани. Този фонд, в който ще се съберат към 1 млн.лв. - ще разреши 3-4 дестинации да се поддържат на година. За една община дадена дестинация може да е предпочитана и значима, а за друга не. Моето подозрение или фатализъм е, че „ Фрапорт ” взима летището на концесия на избрани параметри. Неслучайно сигнализирам, че би трябвало да се направи разбор на концесионния контракт - да се види какво е заложено, по какъв начин и какво би трябвало да се прави. Концесията е дълга. Кучето е заровено в детайлите. Решихме да подкрепим самодейността, да забележим по какъв начин ще работи, какъв ще е нашият интерес. Искаме да се развива целият Бургаски район, само че в това време аз съм кмет на община Созопол и на първо място виждам да защитя нашия интерес “, изясни Тихомир Янакиев. 

Според него сумата, която ще внесе Община Созопол, е търпима.

„ Ще я намерим при всички положения, с цел да забележим по какъв начин ще се развие самодейността. Дано да отпаднат моите подозрения и да не се окажат основателни. Ще съм благополучен да притеглим нови туристи с нови дестинации “, добави Янакиев.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР