Около 21 процента от българската икономика все още е в

...
Около 21 процента от българската икономика все още е в
Коментари Харесай

КНСБ: Около 21% от икономиката е в сивия сектор

Около 21 % от българската стопанска система към момента е в " сивия " бранш, сподели през днешния ден във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му в парично изражение това са към 23 милиарда лв. годишно, предава Българска телеграфна агенция.

По данни на синдиката секторите с най-голям дял на " сиви " практики са сервизите за ремонт на коли, строителството, селското стопанство и леката индустрия. Димитров уточни, че недекларираният труд у нас е близо 16 %, при приблизително ниво за Европейски Съюз към 11,6 на 100. В сферата на селското стопанство всеки втори работи без контракт, а в строителството делът на скритата стопанска система е към 40 %, сподели още Димитров.

За оправянето с тези проблеми КНСБ стартира акция " Сивото убива ", като ще бъдат извършени 27 осведомителни начинания в цялата страна, сподели водачът на синдиката. Той посочи, че към този момент работи и ново мобилно приложение, което дава опция на хората да подават сигнали против неточни практики на компаниите. След време, на база на записаните тъжби, синдикатът ще направи самобитни регистри на работодателите, които ощетяват чиновниците си, както и на тези, които съблюдават разпоредбите.

За Варна Пламен Димитров уточни, че синдикатът упорства да бъде създадена 3-годишна стратегия за поетапно нарастване на приходите на работещите в общинската компания " Градски превоз ". В противоположен случай ще се стигне до дефицит на водачи, какъвто проблем към този момент има в София, предизвести водачът на КНСБ. Той добави, че са водени диалози с общинската администрация в крайморския град да се усилят заплатите на медицинските сестри в учебното опазване на здравето и на работещите в областта на културата. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР