Около 200 000 руснаци живеят в Сърбия, а приблизително 30

...
Около 200 000 руснаци живеят в Сърбия, а приблизително 30
Коментари Харесай

Инвазия в Сърбия: новите съседи са руснаци

Около 200 000 руснаци живеят в Сърбия, а почти 30 000 от тях имат позволение за престояване. Те са добре пристигнали в страната, стига да не се изричат против политиката на Путин, разяснява немският „ Тагесцайтунг “. Ако имигрантите са кротки и не показват политически позиции на обществени места, сръбските управляващи ги оставят на мира. В противоположен случай обаче на руснаците се гледа като на опасност за сигурността.

Близо 7000 компании на руснаци в Сърбия

Войната в Украйна от дълго време е станала второстепенна тематика за медиите в Сърбия, само че " нашествието на руснаците " все по-често попада по първите страните на вестниците, написа кореспондентът на ТАЦ в Белград Андрей Ивани: „ Руснаци купуват заведения в Белград и Нови Сад “ - афишира едно заглавие, „ Руснаците покачват наемите “, се оповестява в друго, а трето осведоми, че „ Близо 7000 съветски компании са регистрирани в Сърбия “.

Навярно няма да е пресилено, в случай че се каже, че ДНК-то на Белград се трансформира под съветско въздействие. Сръбските медии въпреки всичко разгласяват и различен заглавия като тези: " Руснаци и украинци показват дружно в Сърбия против войната ", " На съветски деятели за мир им отхвърлят влизане в Сърбия ".

Новите съседи

Руснаците са новите съседи – те са келнери, козметици, нови притежатели на заведения за хранене и нова конкуренция на сръбския IT- бранш. Там, където някой руснак отвори фризьорски салон или ресторант, към него мигновено се стичат съветски клиенти. Сръбският и съветският езици си наподобяват, само че явно множеството руснаци избират да поддържат връзка с фризьорката на родния си език.

Увеличаващият се брой съветски имигранти кара доста сърби да се усещат некомфортно, а много от новодошлите руснаци на собствен ред се оплакват, че сръбските им събратя гледат на тях като на " касичка за пари ", от която би трябвало да се изстиска и последната стотинка, написа порталът „ Блумбърг Адриа “, представен от ТАЦ.

От позиция на Запада по-голямата част от руснаците в Сърбия са " положителни руснаци " - съперници на войната против Украйна, критици на Кремъл, демократично мислещи хора, по-силно клонящи към западната просвета, в сравнение с към полезностите, популяризирани от Москва, обобщава „ Тагесцайтунг “.

Белград не поддържа глобите против Москва

Сърбия към момента поддържа очебийно другарски връзки с Русия и не е наложила наказания против Москва. А Владимир Путин е извънредно известен измежду сърбите. Наред с тениските, с облика на военнопрестъпници от войните в някогашна Югославия, които някои сърби смятат за герои, на пешеходната зона " Княз Михаил " в Белград се продават и такива с лика на съветския президент. За връзките на Сърбия с Русия е индикативен и фактът, че шефът на тайните служби Александър Вулин, един от най-приближените довереници на президента Александър Вучич, наскоро бе глобен от Съединени американски щати.

Плакат за дружба сред Русия и СърбияСнимка: Imago/Aleksandar Djorovic

От Вашингтон настояват, че Вулин е забъркан в хипотетичен интернационален трафик на опиати и че поддържа " зловредни съветски дейности ", застрашаващи сигурността и стабилността на Западните Балкани. Затова и нямаше доста сюрпризирани от обстоятелството, че през юли на летището в Белград беше отказано влизане на съветския деятел и съперник на Путин Пьотр Никитин.

Предпочитат се руснаци, които си държат езика зад зъбите

Руснакът разполага с позволение за престояване, а фамилията му живее в Сърбия. От гранична полиция му декларирали, че просто извършват заповедта на сръбската Агенция за сигурност и информация (BIA). Случаят с Никитин, който е създател на неправителствената организация " Руски либерален конгрес ", не е изолиран. Други съветски деятели против войната в Украйна също са имали сходни проблеми. " Те желаят да ни уплашат, с цел да спрем да приказваме обществено. Очевидно посланието към всички руснаци, които живеят в Сърбия, е, че им е разрешено да са тук, само че единствено в случай че не са политически дейни ", разяснява Никитин, представен от ТАЦ.

Според сръбската конституция чужденците, живеещи в Сърбия, имат същите права като сърбите. Но това явно важи единствено за избрани хора. Заможните руснаци, които си държат езика зад зъбите, даже могат да разчитат на сръбско поданство. От началото на годината 43 руснаци към този момент разполагат със сръбски паспорти, написа " Тагесцайтунг ".

Визи за руснаци по ускорена процедура

Това държание обаче от дълго време провокира угриженост в Брюксел. Европейската комисия неведнъж е изразявала терзание по отношение на практиката на Белград да дава поданство на съветски жители по ускорената процедура, напомня немското списание " Фокус ". Причината е, че това им разрешава безвизово влизане в Шенгенското пространство. Говорител на Комисията прикани Сърбия да преразгледа политиката си към Москва и да спре даването на поданство по ускорена процедура. Изданието прецизира, че към момента не е ясно какви стъпки ще предприеме Европейска комисия, в случай че това не се случи.

***

Вижте и това видео на Дъждовни води:

В Белград: побой, тъй като протестирал против Путин

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР