Около 20-30 млн. лв. ще бъдат насочени от Междуведомствената комисия

...
Около 20-30 млн. лв. ще бъдат насочени от Междуведомствената комисия
Коментари Харесай

По настояване на парламента държавата се ангажира със средства за пострадалите от пороите общини

Около 20-30 млн. лева ще бъдат ориентирани от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет за подкрепяне и възобновяване на вредите нанесени по Българското Черноморието след наводненията.

 

Това стана ясно след среща в Народното събрание, инициирана от ръководителя на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Десислава Атанасова, ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и народните представители Бойко Борисов и Делян Пеевски, на която бяха разисквани опциите за финансова помощ на потърпевшите региони.

 IMG 20230907 WA0006

На срещата участваха министърът на финансите Асен Василев, зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Продължава оценката на вредите като все още огледите демонстрират, че се постанова ремонт и корекция на към 12 моста и други пътни оборудване, които са разрушени от наводненията. Министърът на финансите увери, че във фонда за бедствия и повреди има задоволително средства.

 IMG 20230907 WA0007

 

Йордан Цонев - Движение за права и свободи: " Днес по моя покана и по покана на ръководителя на вътрешната комисия организирахме среща с министъра на финансите във връзка бедствието по Черноморието. Искахме да разберем каква е готовността за обезпечаване на финансови средства. Чухме и изслушахме и отчета на кмета на община Царево. Набелязахме задоволително ограничения и средства за идващия бюджет. "

 

В признатия в края на юли бюджет беше повишен фондът за бедствия и повреди и средства във фонда има,  заяви след срещата финансовият министър Асен Василев:

 

" По предварителни оценки, които сега получаваме, има 12 моста, които би трябвало да бъдат поправени, с изключение на другите вреди, за към 20-30 млн. лв.. В момента свободния запас е над 60 млн. лв. във фонда за бедствия и повреди. Като са ясни вредите се събира комисията в Министерство на вътрешните работи и средствата се отпускат в спешен режим. Още предходната година възложихме на регионалните шефове да ревизират къде има непочистени речни корита. Предварителната информация, която са подали е за над 250 сектора. Трябва да мине през снимане, планиране и разчистване на коритата. "

 

Стоян Темелакиев, зам министър на вътрешните работи: " Тече развой по определяне на вредите от бедствието. Комисията е в подготвеност и работи към този момент да прегледа всички данни с съответни размери на вреди - по този начин, че комисията да се събере, да прегледа всичко и да се поправят вредите. Държавата е направила нужното да се обезпечи този запас. "

 

Държавата ще възвърне всички вреди, само че хората няма по какъв начин да върнем. Затова желая да изкажа съболезнования, добави Йордан Цонев.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР