Около 2,5 милиона жители на Флорида са без електричество, след

...
Около 2,5 милиона жители на Флорида са без електричество, след
Коментари Харесай

Ураганът Иън остави над 2 млн. души без ток във Флорида

Около 2,5 милиона поданици на Флорида са без електричество, откакто ураганът Иън стигна до максималната категория 5 за рискова стихия.

Ураганът провокира бурни ветрове, проливни дъждове и наводнения, което го трансформира в една от най-мощните стихии в Съединени американски щати през последните години, предава БГНЕС. Ветровете на урагана доближават 241 км/ч.

Първите видеозаписи на яростта на бурята по локалните малките екрани и обществени медии демонстрираха, че в някои обитаеми места наводненията доближават съвсем до покривите на къщите. Прогнозите са, че в централната част на Флорида ще паднат до 60 см дъжд, до момента в който бурята се придвижва към вътрешността на страната, съобщи ``Ройтерс``.

" Тази стихия се отразява извънредно тежко на щата Флорида ", съобщи губернаторът Рон ДеСантис. Той изиска от президента на Съединени американски щати Джо Байдън да утвърди оповестяването на огромно федерално злополучие, което да обезпечи необятен набор от незабавна помощ на Съединени американски щати за целия щат.

Граничните управляващи на Съединени американски щати оповестиха, че 20 кубински мигранти са изчезнали, откакто лодката им е потънала край крайбрежията на Флорида. ДеСантис съобщи, че Иън е провокирал животозастрашаващи талази. Синоптиците също по този начин предизвестиха за интензивни гръмотевични стихии и вероятни торнада.

" Това е стихия, за която ще се приказва още дълги години, историческо събитие ", сподели Кен Греъм, шеф на Националната метеорологична работа.

Регионът на Тампа Бей, който е дом на повече от три милиона души, е измежду най-уязвимите за тежки наводнения места в Съединени американски щати. Ниската надморска височина, покачващите се морски равнища и многочисленото население усилват риска от приливни талази. Ако бъде ударен непосредствено, районът ще бъде " неразпознаваем " през идващите няколко дни.

Във вторник ураганът се засили в югоизточната част на Мексиканския залив и се придвижи на север със скорост 10 км/ч, заяви Националният център за ураганите на Съединени американски щати (NHC). Бурята мина над Флорида Кийс във вторник вечерта. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР