Около 2,1 милиона са българите, които не могат да отопляват

...
Около 2,1 милиона са българите, които не могат да отопляват
Коментари Харесай

Над 2 милиона българи мръзнат през зимата

Около 2,1 милиона са българите, които не могат да отопляват жилищата си по стандартите съгласно данни на Евростат

Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на конгрес "Енергийната беднотия - нови модели и принадлежности за справяне ", проведен от Конфедерацията и Фондация "Фридрих Еберт " България, предава вестник.

Според него това се дължи на дребни приходи, ниска енергийна успеваемост на постройките и високи цени на електрическата енергия. „ Достъпът до различни енергийни разновидности също е недорасъл “, счита Димитров. „ Енергийната беднотия е възходящ проблем в Европа и България и има заплаха да продължи да се задълбочава “, означи водачът на КНСБ. По думите му над 54 млн. души в Европейски Съюз са в енергийна беднотия, като този брой може да нарасне до 80 млн. „ Без да имаме формулировка за енергийно небогати, подкрепяме към 350 хиляди лица и фамилии с близо 500 лв. за целия сезон. Нито толкоз са енергийно бедните, нито пък това е поддръжката, която имат потребност да получат “, счита Пламен Димитров, представен от Българска телеграфна агенция. Той подсети, че с актуализацията на бюджета са добавени 50 млн. за помощите за отопление през тази зима. По думите му това не взема решение въпроса, само че е някакъв жест. „ Като ги определим енергийно бедните, идва огромният въпрос по какъв начин ще ги подкрепяме, с какво, тъй че да е значимо и съгласно мен друго от сегашните 100 лв., които се падат на зимен месец “, добави Димитров.

Според енергийния специалист Антон Иванов няколко знака са много публикувани, като най-ясният е правилото на десетте %, което разпознава енергийно небогати семейства, чиито разноски за сила за домашни потребности са над 10 % от разполагаемия приход.

По думите му правилото се ползва единствено за най-нискодоходните семейства. Иванов счита, че сега се балансира сред статистическите данни за приходи на семействата и минималните нужни за прехрана. „ Основна уязвимост на тези знаци е, че се концентрират върху разноските, не включват факторите, които са основни при метода на ползване - качеството и енергийната успеваемост на жилището “, прецизира специалистът.

„ Не решаваме казуса, а „ запълваме дупка “ - даваме опция да преодолеят идната зима. Важното е да се даде опция да излязат от положението на енергийна беднотия “, счита още Иванов. Той цитира данни от 2014 година, съгласно които към 440 хиляди български семейства са посочени като енергийно уязвими. Като ги сравним с тези, които сега получават помощи, виждаме, че става дума за почти едно и също число семейства “, уточни специалистът.

„ Най-важното е да се разграничи, че формалната линия на беднотия може да служи за подкрепяне на настоящи разноски, когато семейството не може да си ги разреши, а енергийната беднотия е обвързвана с разноски за възстановяване на енергийната успеваемост на жилището, за включване в стратегии за саниране “, означи гл. ас. доктор Теодора Пенева от Българска академия на науките.

Тя разяснява предложение за формулировка за енергийна беднотия, което гласи: „ Енергийно безпаричен е консуматор (лице или семейство), който при настоящите цени на енергийните услуги (ток, парно, газ) заради своя рентабилен, възрастов, трудов, фамилен и/или здравен статус попада под формалната линия на беднотия след разноските си, свързани с рационално ползване на енергийни услуги в дома си, нужни за осъществяването на разнообразни нетърговски, битови действия, за обезпечаване на нормативно открити стандарти за отопление в отопляемата част от жилищата, осветяване, прилагане на разнообразни домашен и други уреди за готвене, осветяване, изстудяване, топла вода, забавление, продан на информация и прочие, които са нужни за задоволяването на съответните съществени потребности. “

ПОЛОВИНАТА ДОМАКИНСТВА съдебна експертиза ТОПЛЯТ С ТВЪРДИ ГОРИВА

Повече от половината от популацията у нас се отоплява с твърдо гориво - дърва, въглища или пелети, демонстрира изследване на Националния център за парламентарни проучвания от края на 2020 година Останалите употребяват главно ток. Според данни на Агенцията за стабилно енергийно развиване от предходната година българинът се отоплява най-вече с дърва, което е трайна наклонност за последните 20 години, като повишаването като размер е съвсем два пъти. Течните горива като нафта или мазут съвсем не се употребяват. Природният газ навлезе последните 20 години, само че по данни от 2019 година едвам 3,5% от семействата го употребяват за отопление.

Основна причина за всеобщото потребление на дърва са цените. Те за огрев излизат най-евтино за хората, още повече, че може да се набират и без да се заплащат. От началото на новия век два пъти е намаляло потреблението на въглища у нас, като главната причина също е цената.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР