Около 1900 преподаватели от 26 висши училища в 12 града

...
Около 1900 преподаватели от 26 висши училища в 12 града
Коментари Харесай

1900 преподаватели в 12 града у нас подготвят бъдещи учители

Около 1900 преподаватели от 26 висши учебни заведения в 12 града в България приготвят бъдещи учители. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на семинар „ Дигитална промяна в образованието на бъдещи учители “ във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “.

По думите му 600 от тези преподаватели към този момент са били подготвени по Националната стратегия на МОН „ Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши учебни заведения, подготвящи бъдещи учители “. Нейната цел е образованието на студентите по педагогичен специалности да стане по-компетентностно и на практика ориентирано, както и да развият умения за потребление на модерни цифрови технологии при преподаването. За постигането ѝ е планувано самите преподаватели да преминат целенасочени образования, с цел да се подсигурява придобиването на съответните умения.

„ Подготовката на учители в последните 10-15 години в целия свят става от ден на ден компетентностно насочена. Това значи, че преподавателите, които приготвят студенти бъдещи учители, би трябвало да работят за развиване на техните основни и професионални компетентности. Самите образователни стратегии би трябвало да бъдат ориентирани към повече практическа подготовка “, изясни министър Цоков.
Toй даде за образец страни като Канада, Англия, Съединени американски щати и Австралия, където в последните години се развиват такива образователни стратегии, в които огромна част от образователното време на студентите бъдещи учители минава в базови учебни заведения за насърчаване на на практика професионалните си умения. Проф. Цоков изрази убеденост, че подобен ще бъде резултатът от националната стратегия – обучение, което е обвързвано освен с теоретични познания и избрани концепции, а на първо място с обезпечаването на връзка сред доктрина и процедура, с построяването на позитивни настройки у студентите бъдещи учители и със основаването на умения, които по-късно да бъдат осъществени в самата образователна среда. 

„ Изключително значимо е и да се свърже процесът на цифровизация в междинното учебно заведение с построяването на доста положителни цифрови умения на бъдещите учители. Те ще им разрешат без проблем да работят с бъдещите платформи на образование, да основават образователно наличие в Дигиталната раница, да могат да работят в СТЕМ центровете “, изясни министър Цоков.
По-рано той откри Центъра за новаторски просветителни технологии във Великотърновския университет, построен със средства по Националната програмата. Такива центрове ще има във всички държавни университета, в които се приготвят бъдещи учители. Ако те съумеят да се развият като мрежа сред обособените университети, ще дадат подтик на свързаността и опцията за обмяна на опит и отзиви сред преподавателите, които приготвят бъдещи учители, изтъкана министър Цоков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР