Около 18 000 военнослужещи от 19 държави-членки на НАТО започват

...
Около 18 000 военнослужещи от 19 държави-членки на НАТО започват
Коментари Харесай

Водени от американската армия военни учения започват на източния фланг на НАТО

Около 18 000 военнослужещи от 19 държави-членки на НАТО стартират годишни военни учения в Полша и балтийските страни, за да засилят бойната подготвеност на източния фланг на алианса, поради все по-агресивна Русия, оповестява Агенция Франс Прес.

Осмото обучение " Сейбър Страйк " е до 15 юни, на фона на желанието на Полша за разполагане на американските войски в страната. Министерство на защитата може да похарчи сред 1,5 и 2 милиарда $, за американска база в Полша.

Предложението провокира незабавна рецензия от страна на Москва, като Кремъл упорства, че такова деяние " няма да има никаква изгода за сигурността и стабилността на континента ".

Съединените щати управляват многонационална бойна група на НАТО в Полша. Германия, Англия и Канада командват още три в околните балтийски страни Естония, Латвия и Литва, където са планувани и ученията.

" Те ще бъдат тествани особено по време на " Сейбър Страйк ", демонстрирайки уговорката на алианса. Ученията демонстрират гъвкавостта на наземните и въздушните сили, за бърза реакция при рецесия. Това разрешава наличие там, където имаме потребност от нея. Ние сме изцяло способни да организираме комбинирани и взаимни интервенции ", разяснява във Вилнюс бригаден военачалник Ричард Кофман.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбегр разяснява в понеделник във Варшава, че чака от водачите в юлската среща на високо ниво в Брюксел да вземат " решения за поддръжка, подготвеност и военна подвижност " на силите в Европа, изключително във връзка с четирите бойни групи, ситуирани след 2016 година

През май 2017 година армията на Съединени американски щати сътвори нов европейски щаб в Полша, с цел да командва към 6 000 бойци, ситуирани в интервенции за НАТО и Пентагона в района. Този ход е едно от най-големите разгръщания на американски сили в Европа след Студената война и е предопределен да успокои най-източните съдружници на НАТО, разтревожени от честите военни учения на Русия наоколо до границите им и анексирането на Крим.

Засилването на отбранителните контакти с Вашингтон, е подписаният от Полша контракт през март на стойност 4,75 милиарда $ за закупуване системи " Пейтриът " от Съединени американски щати.

Москва смята разгръщането на " Пейтриът " в Полша и Румъния, за нарушаване на контракт за въоръжение от 1987 година и че могат да бъдат употребявани за изстрелване на ракети против Русия.

През февруари Литва упрекна Русия в трайно разполагане на ракети " Искандер ", способни да носят нуклеарно оръжие в Калининград. Тазгодишните маневри " Сейбър Страйк " ще се проведат частично тъкмо в този район. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР