Около 1000 аптеки от общо 4200 имат готовност да се

...
Около 1000 аптеки от общо 4200 имат готовност да се
Коментари Харесай

Само 1/4 от аптеките в страната имат готовност да се включат в новата система за лекарствата

Около 1000 аптеки от общо 4200 имат подготвеност да се включат в системата за верификация на медикаментите, съобщи пред БНР Антон Вълев, ръководител на Националната аптечна камара.

Новата система за надзор на медикаментите би трябвало да влезе в деяние от 9 февруари. Тя планува медикаментите да имат нови кодове на опаковките, които подсигуряват тяхното качество и следене в комерсиалната мрежа, а аптекари, търговци и производители да могат да слагат и четат тези кодове – така наречен система на верификация на медикаментите. 

„ Проблемът е доста сериозен. Той изисква аптеките да са готови софтуерно и финансово за въвеждане на тази нова европейска система. Типично – страната изобщо не се е подготвила за това. Същинският развой по основаване на националната система стартира след 2016 година Големият проблем е в това, че в дребните обитаеми места, където има по една дребна аптека, рискът тя да затвори е значителен. За да тръгне верификацията, се изисква изменение на Закона за медикаментите – то не е направено. После министърът би трябвало да издаде разпоредба – тя не е написана. Тя би трябвало да се разгласява и разиска. Това не знам по какъв начин ще се случи за 24 дни “, изясни Вълев в предаването „ Преди всички “.

Той акцентира, че един читател, който е за едно работно място, коства от 250 до 500 лева По думите му обаче по-големият проблем е, че след закупуването на тези четци, те би трябвало да бъдат свързани със програмен продукт. В половината аптеки в България изобщо няма никакъв програмен продукт, който занапред би трябвало да се построява, а срокът е 9 февруари, изясни Вълев. Той добави още, че през годините страната не е кандидатствала за европейско финансиране за тази система. Сега всичко е в ръцете на аптеките, сподели той.

„ Фармацевтите целодневно ще би трябвало да сканират едни кодове и никой не е планувал заплащане за този ексклузивен труд. По данни на анализаторските организации става въпрос за годишен оборот от към 180 млн. опаковки. Някой би трябвало да сканира по няколко пъти 180 млн. опаковки и то без пари “, предизвести Антон Вълев.

Той разяснява още ситуацията с медикаментите, идващи от Англия, на фона на излизането на страната от Европейски Съюз: „ Част от медикаментите ще изчезнат, тъй като английските компании ще би трябвало изключително да записват своите лекарствени артикули за територията на Европейски Съюз отначало. Тази процедура лишава много пари “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР