Около 100 цивилни бяха убити за една нощ при най-смъртоносната

...
Около 100 цивилни бяха убити за една нощ при най-смъртоносната
Коментари Харесай

Джихадисти избиха 100 цивилни при кървава атака

Около 100 цивилни бяха убити за една нощ при най-смъртоносната офанзива в Буркина Фасо, откогато избухна джихадисткото принуждение в страната през 2015 година, оповестиха в събота локални източници, представени от Агенция Франс Прес.

Нападението е станало през нощта против събота, когато " въоръжени лица проведоха навлизане " в северния град Солхан, заяви източник от сигурността. " Броят на жертвите, който към момента не е финален, е към 100 мъртви, мъже и дами на друга възраст ", сподели източникът.

Правителството удостовери офанзивата и броя на починалите. Нападателите са нанесли удар към 2:00 ч. сутринта против позиция на Доброволците за защита на родината (VDP), анти-джихадистка гражданска отбранителна мощ, която поддържа националната войска, преди да нападат домовете и да извършат " изтезания " сподели локален източник.

VDP е основана през декември 2019 година, с цел да помогне на неприятно оборудваните военни на Буркина Фасо да се борят с джихадистите, е дала повече от 200 убити съгласно пресмятане на Франс прес.

Доброволците получават двуседмично военно образование и по-късно работят дружно със силите за сигурност, като нормално правят наблюдаване, събиране на информация или конвой.

" В допълнение към тежките човешки жертви, най-лошите регистрирани досега, домовете и пазарът бяха опожарени ", сподели различен източник от сигурността, изразявайки угриженост, че броят на жертвите от последното нахлуване на джихадистите може да се усили.

Властите оповестиха тридневен народен печал, завършващ в понеделник вечерта в 23:59 ч.

Сохлан, дребна общественост на към 15 километра от Себа, основният град в провинция Ягха покрай границата с Мали, беше наранена от многочислени офанзиви през последните години.

На 14 май министърът на защитата Шериф Си и висши командири от армията посетиха Себа, с цел да уверят хората, че животът се е нормализирал след редица военни интервенции.

Масовата кланица, осъществена от джихадисти, стана часове след следващата офанзива в петък вечерта на село Тадарят в същия район, където бяха убити минимум 14 души.

От 2015 година Буркина Фасо се бори да се опълчи на все по-честите и смъртоносни джихадистки офанзиви от групи, в това число Групата за поддръжка на исляма и мюсюлманите (GSIM) и Ислямска страна в Голяма Сахара (EIGS).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР