Около 100 трактора, комбайни и други земеделски машини изкараха на

...
Около 100 трактора, комбайни и други земеделски машини изкараха на
Коментари Харесай

Протестиращи земеделци: Министърът си е харесал няколко лакея и прави „сглобки“ с тях на тъмно

Около 100 трактора, комбайни и други аграрни машини изкараха на основния път Велико Търново – Русе при село Поликраище фермери, несъгласни с постигнатото сред властта и част от сектора съглашение. Недоволните блокират за 4 часа натовареното трасе за Дунав мост с искане за оставка на земеделския министър. „ Министърът си е харесал няколко лакеи и прави някакви сглобки с тях на мрачно “, споделят фермерите. Плашат, че във вторник се придвижват на жълтите павета в София.

„ Първо, ние не знаем какво съглашение има сега, всичко се държи на мрачно и е в ръцете на 3-4 представители на асоциации. Не сме съгласни с нещата, които се разискват, тъй като там няма залегнати нито усъвършенствания, свързани със Зелената договорка, нито с улеснение на административната тежест, нито подсигурени пари за настоящия интервал 2023-2024 година „, уточни Цанко Цанев, представител на Асоциацията на земеделските производители и Говедовъдния съюз.

„ Искаме оставката на министъра, тъй като той не може да се оправя. Минаха към този момент 9 месеца, в които ние единствено получаваме обещания и прахуляк в очите. Научаваме от медиите, че има гласувани 120 млн.лв., които би трябвало да се разпределят сред животновъди, зеленчукопроизводители, овощари и всички браншове “, разясняват на митинга.

Казват, че са получили половината от парите, предопределени за животновъдите и стопани от другите чувствителни браншове, само че това са пари от миналогодишния бюджет. „ Някои са орязани с 50%, други с 30%, а има хора, които са проверявани и изобщо не са получили заплащанията “, допълват фермерите.

„ От цялата работа нищо не ни харесва. Направиха ни писари, вместо да си гледаме работата, всяка година измислят някакви нови условия. Всичко скочи нагоре – торовете 2-3 пъти, препарати, семена, а цените на проодукцията падат. Да приказват нелепости пред хората – какви милиони печелим, ние печелим единствено заеми, които колкото да изплащаме. Никой не споделя, че единствено една гума на комбайна коства 12 000 лева “, недоволства Петър Дундин, който обработва 3 хиляди декара земя и гледа 120 крави.

До него е синът му, който приключил Бизнес и ръководство в земеделието и храните в Холандия с къса специализация в ръководство на растителни култури в Англия.

„ Те в този момент излизат там на стачки, тъй като занапред стартират да губят, а ние от години не печелим. Регулациите, които се пробват да ползват, ги тормозят, а при нас влизат още по-тежко, тъй като не сме готови финансово за такива неща “, изясни младежът, който е част от фамилния бизнес.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР