Около 100 000 са необходими за модернизацията на няколко компютърни

...
Около 100 000 са необходими за модернизацията на няколко компютърни
Коментари Харесай

Съветници предлагат нова програма, за да не учат децата в Бургас на стари компютри

Около 100 000 са нужни за модернизацията на няколко компютърни зали в бургаските учебни заведения към този миг. Това пресметнаха общинските съветници Христина Хаджиатанасова и арх. Дилян Георгиев , които са внесли докладна бележка в локалния парламент по отношение на „   Програма за рационализация на учебната база в бургаските учебни заведения “.

В докладната е конкретизирано, че приблизителна ставка за един брой компютьрна настройка е към 1500 лв. . Средната нужда към днешна дата е към пет компютърни зали с по 13 места или общо към 100 000 лв. без Данък добавена стойност .

Хаджиатанасова и Георгиев припомнят, че посредством п рограмите “Първокласно начало ” и “Бургаски деца ” в Бургас е направена към възстановяване на цифровите умения на децата на гр. Бургас. Въпреки това, в много бургаски учебни заведения компютърните зали не са в положително положение и разполагат с компютри, които са морално остарели .

„ Част от учебните заведения съумяват да възобновят материалната си база посредством свои средства или планове, само че има и редица такива, в които това не е допустимо заради ред аргументи. В това число има учебни заведения, в които компютрите в компютърните зали работят със остарели версии на Оценка за съвместимост Windows 8 7 и др.), заради обстоятелството, че параметрите на компютрите не поддържат по-нови “.

В докладната се припомня, че сега Microsoft приготвят нова версия на Оценка за съвместимост , с интегриран изкуствен интелект, която се чака да бъде оповестена по-късно през годината. Освен това огромна част от о бразователния програмен продукт към този момент има по-сериозни условия към хардуера .

„ Ако задачата на Община Бургас е в нейните учебни заведения децата да се приготвят съответно за бъдещото, то бургаските учебни заведения би трябвало да бъдат помогнати да преоборудват залите си. Остра потребност от това има в гимназии, където се учат специалности от направление “Компютърни науки ”, както и паралелки с профил “Софтуерни и хардуерни науки ” или с информатика и осведомителни технологии като профилиращи предмети. За насърчаване на добра компютърна просветеност, компютърни конфигурации с положителни модерни параметри са нужни и за всяко учебно заведение, което има възпитаници в прогимназиален курс “.

Съветниците пишат още, че СТЕМ плановете , които по-голямата част от учебните заведения ще осъществят не постоянно плануват компютърни конфигурации като задоволително огромен брой и не на всички места са с софтуерна устременост, по тази причина и има потребност да се обърне внимание съответно на компютърните зали на учебните заведения.

Съгласно образователните стратегии се употребяват избрани софтуерни артикули , като в докладната са посочени минималните и целесъобразни условия на някои от тях.

На базата а базата на изложените условия, може да се оформят минимални характерности на компютърна настройка за задачите на програмата – 4-ядрен процесор, независима видеокарта с най-малко 4 GB памет, 16 GB оперативна памет и 512GBSSD .

Подобни характерности на посочените биха подсигурили сполучливо работата на Оценка за съвместимост и програмен продукт през идващите пет години . Препоръчително е всяка компютърна зала в учебно заведение в община Бургас да бъде обновявана най-малко един път на пет години.

Механизъм на деяние на „ Програма за рационализация на учебната база в бургаските учебни заведения “ би трябвало да работи в няколко стъпки . Първо всички учебни заведения декларират информация за положението на компютърните си зали -брой компютърни конфигурации, параметри и други. След подават заявление какъв брой броя компютърни конфигурации са нужни.

Накрая Експертна комисия ще обработва и утвърждава настояванията, съгласно критерии, свързани с съществуване на професионална или профилирана паралелка, занимания по ползи, свързани със STEM и  достижения на учениците по цифрови технологии,

Хаджиатанасова и Георгиев допускат средствата да бъдат употребявани от преходния излишък от 179 000 лв. в Перо III Образование- „ други действия по обучение “. Предвид това и за възстановяване на изискванията в учебните заведения на територията на Община Бургас. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР