Около 10 хил. несъществуващи деца, които са основно вписани в

...
Около 10 хил. несъществуващи деца, които са основно вписани в
Коментари Харесай

Български роми измислиха уникална схема, по която да точат германската социална система

Около 10 хиляди несъществуващи деца, които са главно вписани в ромски фамилии у нас, точат обществената система на Германия и получават месечно сред 400 и 600 лв.. Това написа „ Монитор “, базирайки се на информация, изпратена към българската работа ГРАО за определяне на лица съгласно посочените за тях данни.

Според цифрите немската страна изплаща помощи на 78 хиляди деца от България. Голяма част от тях обаче са с същински документи, а родителите им заплащат налози и осигуровки в Германия. Останалите били „ неродени “, а съществували единствено на документи. Мнимите им родителите аплайват за така наречен „ Kindergeldanspruch “ надбавка, която планува 194 евро за дете на работещ в Германия българин или различен жител на Европейски Съюз. Помощта се разграничава от т.нар „ Kindergeld “, която е просто данъчно облекчение според от броя на децата.

Според условията за „ Kindergeldanspruch “ няма значение дали наследниците на чужденеца се намират на територията на Германия или обитават в родината си. За да се стигне до заветните пари, е належащо да бъде възложен акт за раждане и трудов контракт от немска компания, както и още няколко официални документа, измежду които и формуляр, че детето посещава учебно заведение в Германия или в България. В множеството случай обаче попълнените бланки са подправени и по този начин немската страна е принудена да заплаща надбавки за несъществуващи деца на работещи в Германия български жители. Сумите нарастват съгласно броя на децата с по няколко евро. Така доста пребиваващи в най-привлекателната страна в Европа наши роми просто занасят подправени документи, с които претендират за помощи за деца фантоми. Проверки, правени от Фамилната каса на Германия, постоянно хващат неистинските документи, само че и доста от тях минават сред капките. Ментета се подсигурявали главно от българи, чийто бизнес бил обвързван с това. Те изготвяли документите, разяснявали процедурата, а в подмяна прибирали половината от получените пари. За задачата те записали сметка на мнимия родител и прибирали дебитната му карта. Парите се източвали оттова, а за него оставали половината, които той получавал умерено на каса в който и да е банков клон у нас или в Германия.

Както стана към този момент известно за измамата удостоверява и шефът на Фамилната каса на Германия Карстен Бунк пред вестник „ Ди Велт “. Той твърди, че такава скица работи от най-малко две години. Според него измамата е достигнала такива големи мащаби най-много поради свободата на напредване в границите на Европейски Съюз. „ Предполагаме, че единствено през предходната година измамата с детските надбавки е ощетила страната с може би със стотици милиони евро “, споделя Карстен Бунк. Престъпните банди, движени главно от източноевропейци, вербували целеустремено в родните си страни фамилии, на които обещавали добър живот в чужбина, в това число с помощта на обществени помощи от немската страна. След това им осигурявали превоз до Германия, където ги настанявали в порутени жилища. Като последваща стъпка нарушителите откривали банкова сметка на името на бащата, само че задържали дебитната карта. Наскоро бяха огласени данни, съгласно които през 2016 година Германия е изплатила 537 милиона евро надбавки за живеещи в чужбина деца. От Германската фамилна каса допускат, че немалка част от тези пари са били добити непозволено. Така да вземем за пример в фамилните каси на градовете Вупертал и Дюселдорф са били тествани 100 молби на родители от Румъния и България, които получавали детски надбавки за три или повече деца. В 40 % от случаите заявените данни се оказали погрешни.

Депутати упорстват за прекъсването на помощите
Немски депутати, главно от дяснопопулистката „ Алтернатива за Германия”, упорстват да отпаднат заплащанията за деца, чиито родители не са германци. Един подобен е Рене Шпрингер, който през март споделя: „ Невъзможно е да разбираем на данъкоплатците за какво месец след месец се изплащат примерно детски надбавки за български деца, които си живеят в България. " Неговата секта внесе питане в Народното събрание, в отговор на което Германската организация по труда заяви, че през 2017 година в чужбина са били преведени 343 милиона евро детски надбавки. В съпоставяне с 2010 година тази сума се е нараснала съвсем 10 пъти. Миналата година общо над 215 000 деца, живеещи отвън Германия, са получили такива детски надбавки. Най-много са в Полша – повече от 100 хиляди, следват хърватските и румънските деца. Според наредбите на Европейски Съюз всеки жител на страна-членка на Европейски Съюз има право на детски надбавки в Германия, в случай че работи в тази страна и заплаща там своите налози и обществени осигуровки. През 2016 година тогавашният финансов министър Шойбле предложи на тези деца да се изплащат надбавки не по немските цени, а съгласно ставката в техните страни. Но смяната на настоящите правила минава през утвърждението на Европейската комисия, а тя тогава отхвърли предлагането на немския министър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР