Оказва се, че водните молекули се издигат много по-високо в

...
Оказва се, че водните молекули се издигат много по-високо в
Коментари Харесай

Американската мисия Мейвън разкри защо Марс се е превърнал в пустиня

Оказва се, че водните молекули се издигат доста по-високо в атмосферата, в сравнение с доскоро се считаше за допустимо. Там те елементарно се унищожават под въздействието на заредените частици.

“Ние бяхме сюрпризирани да открием вода толкоз нависоко в атмосферата ”, твърди Шейн Стоун от Лунната и планетарна лаборатория към Аризонския университет. “Измерванията, които получихме, можеха да бъдат направени единствено от “Мейвън ”, до момента в който преминаваше през марсианската атмосфера високо над повърхността на планетата ”.

Посредством масспектрометъра на “Мейвън ”, Стоун и неговият екип измерваха наличието на водните йони във високите въздушни пластове в продължение на повече от две марсиански години. Оказа се, че водните пари са в доста по-голямо количество, когато над южното полукълбо е лято. През това време Марс се намира най-близо до Слънцето и се развихрят прахови стихии.

Силните ветрове и праховите вихрушки през топлите лета оказват помощ да вдигнат водните молекули в най-горните елементи на марсианската атмосфера, където се разпадат на О2 и водород. Откритието е изненадващо – до неотдавна учените смятаха, че водата се задържа напълно покрай повърхността по същия метод, както е и на Земята. 

Изследователите откриха, че по времето на световната прахова стихия през юни 2018 година (същата, която погуби марсохода “Опортюнити ”) концентрацията на водните пари е повишена 20 пъти. Стоун и сътрудниците му пресметнаха, че в хода на бурята Марс е изгубил също толкоз вода, колкото планетата обикновено губи в границите на цяла марсианска година (т.е. две земни).

“Уникалното за това изобретение е, че то ни дава нов път, по който водата напуща марсианската атмосфера и който не смятахме че съществува ”, оповестява геологът Меди Бена. “Това ще промени фундаментално нашите преценки за това какъв брой бързо водата изчезва през днешния ден и какъв брой бързо е изчезвала в предишното ”.

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР