Оказва се, че старата максима – Никога няма да получите

...
Оказва се, че старата максима – Никога няма да получите
Коментари Харесай

Няма втори шанс да направиш добро впечатление? Не е вярно!

Оказва се, че остарялата максима – „ Никога няма да получите втори късмет да извършите положително първо усещане “, не е изключително правилна.

В нашето общество се слага огромна тежест върху основаването на положително първо усещане, и то не е без причина. Според някои изследвания първото усещане се построява още в първите седем секунди от срещата ни с някого. Първите усещания се основават извънредно бързо, което е и главната причина да се обличаме добре за изявление за работа или за сантиментална среща.

Какво обаче се случва, когато първото усещане, което сте оставили у вашия събеседник, не е изключително положително? Представете си, че преди първата ви среща с нов клиент колата ви се скапва и вие закъснявате с 15 минути. На всичко от горната страна, когато си вземате сбогом, вие обърквате името на клиента и забравяте да насрочите последваща среща. Как мислите, дали сте оставили положително първо усещане на този клиент?

Изграждането на позитивен имидж след неприятно първо усещане може да бъде извънредно мъчно. Това се дължи в огромна степен на неспособността на мозъка ни да се приспособява към измененията и да одобряват информация, която опонира на това, в което към този момент имаме вяра. За клиента от по-горния образец е по-лесно да продължи да си мисли, че сте лекомислен и непрофесионален човек, в сравнение с да промени мнението си за вас, даже когато е засипван с образци за противоположното. Дори и да пристигнете в точния момент за идната среща и да се обърнете към него, без да бъркате името му, той най-вероятно ще продължи да се придържа към отрицателното си мнение, основано при първата ви среща.

Въпреки казаното до тук, не би трябвало да се предавате. Истината е, че човек може да си изгради позитивна репутация дори след неприятно първо усещане, споделя професионалния коуч Джанет Зарецки.

Ето няколко неща, които би трябвало да извършите с цел да постигнете тази цел:

Извинете се, в случай че е належащо

Ако сте създали или споделили нещо, което е обидило някого, би трябвало да се извините. Важно е обаче да не прекалявате, поучава Зарецки.

„ Повечето хора простят елементарно, изключително в случай че не става въпрос за нещо съществено. Ако вие сте подготвени да се извините и да продължите напред, те ще ви последват “, споделя тя.

„ Важно е обаче извинението ви да е откровено. Не обръщайте прекомерно доста време на аргументите и събитията към вашата неточност, просто се извинете за държанието си и изразете желанието си да поправите нещата. Не се извинявайте по няколко пъти, тъй като по този начин повдигате още веднъж отрицателната първа среща, напомняйки на събеседника си това, което е мислил за вас в оня миг “, прибавя Зарецки.

Заглушете отрицателния интуиция

Според Зарецки един от главните проблеми при преобръщането на неприятното първо усещане е склонността ни да отделяме прекомерно доста време на негативни мисли за грешките, които сме създали в предишното.  Като превъртаме още веднъж и още веднъж едни и същи отрицателни мисли в главата си, ние се пренавиваме и започваме да мислим единствено за това по какъв начин да не повторим същите неточности при идната ни среща с индивида, който сме обидили.

Химикалите в нашия мозък също не оказват помощ за превъзмогването на този проблем.

„ Когато изпитваме възприятие на позор или оскърбление, организмът ни отделя „ отровен химически коктейл “, който ни слага в отбранителна позиция. Когато сме в такова положение, способността ни да бъдем съпричастни, да се свързваме с другите и да бъдем себе си е понижена доста. Освен това, нашият събеседник усеща дискомфорта, който изпитваме, което в допълнение усложнява обстановката “, споделя Зарецки.

За това е толкоз значимо самите вие да си простите и да се освободите от възприятието на позор, което сте изпитали  този миг. Това е единствения метод да гарантирате, че ще бъдете себе си при идната ви среща лице в лице с този човек. Най-добрият метод да поправите неприятното първо усещане е като покажете същинската си същина.

Разберете по какъв начин другите гледат на вас

Повечето от нас не осъзнават какво усещане оставят у близките. Ние обичаме да мислим за себе си по избран метод и сме склонни да одобряваме, че другите ни виждат в същата светлина. За да разберете какъв брой близко е мнението ви за самите вас до първото усещането, което оставяте у другите, Зарецки поучава да се консултирате с три до пет индивида, на които имате доверие и може да разчитате да ви кажат истината. Обяснете им, че работите по професионалното си развиване и че бихте желали да получите почтена противоположна връзка за това, което те са си помислили за вас, когато са ви срещнали за първи път.

Не се обиждайте от мненията и рецензиите, които ще получите, а ги използвайте, с цел да извършите нужните промени, които ще ви оказват помощ с построяването на по-добро първо усещане при срещите с нови хора.

Лиса Евънс за FastCompany.com

Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР