Оказва се, че редовното почистване с битови препарати е толкова

...
Оказва се, че редовното почистване с битови препарати е толкова
Коментари Харесай

Битовите препарати се оказаха по-опасни от цигарите

Оказва се, че постоянното разчистване с битови препарати е толкоз неприятно за белите Ви дробове, колкото и пушенето на кутия цигари за ден!

Да си стопанка е животозастрашаващо – до това умозаключение са стигнали норвежки учени. 

Защо почистващите артикули заплашват най-вече дамите?

Учени от университета в Берген са следили здравето на 6000 души в продължение на 20 години. 80% от хората са употребявали почистващи препарати, като някои вкъщи, а други са работили във компании за разчистване.

Резултатите от изследването били непредвидени: домакините, любителки на почистващи артикули, са с 40% по-склонни да страдат от бронхиална астма, а размерът на белите им дробове понижава с 3,6 ml годишно, а на експертите чистачи – размерът понижава с 3,9 ml всяка година.

За всичко това са отговорни частиците от битовата химия – те се натрупват в женските бели дробове, нервират лигавиците и въздействат неподходящо на дихателната система. Учените съпоставят вредата от потреблението на почистващи артикули с постоянното пушене. Дробовете на домакините са били наранени по този начин, като че ли са пушили по кутия дневно в продължение на 10 до 20 години.

Белите дробове на пушачите са се оказали в най-рисковата група, тъй като заради двойната щета, дихателната им система била видимо износена.

Защо става дума единствено за дами? Какво се случва при мъжете?

Мъжете могат да продължат елементарно да поддържат чистотата в къщата или даже да си изкарват прехраната с разчистване.  Резултатите от изследването демонстрират, че почистващите артикули съвсем не предизвикват щета на мъжкия организъм. Защо това се случва, учените не знаят сигурно.

„ Очевидно белите им дробове са по-малко изложени на почистващи химикали. Освен това предходни изследвания демонстрират, че здравето на мъжете е по-малко наранено от тютюневия пушек и дървесния прахуляк “, изяснява Остин Суонс, създател на проучването.

Как можем да предотвратим нездравословното въздействие на химикалите?

От производителите на домашен химикали се изисква да показват на опаковката дали продуктът съдържа рискови субстанции. Затова би трябвало да ревизираме постоянно състава. Най-опасните химични съединения са:

  • Хлор, хлорорганични съединения
  • Фосфати и фосфонати
  • Повърхностно дейни субстанции (ПАВ)– в почистващите артикули.
  • Формалдехид – за миене на съдове, почистващите препарати за килими (може да бъдат обозначени с формалдехид, метанал, метилен оксид, оксиметилен).
  • Солна киселина

Трябва да избираме артикули, в които тези субстанции отсъстват или са в минимални количества!

Задължително би трябвало да четем инструкциите на етикета!

Не би трябвало да превишаваме концентрацията на почистващия препарат!

Задължително да съблюдаваме ограниченията за сигурност!

Експертите упорстват да се носят освен ръкавици по време на почистването, само че и маски!

След като възстановим чистотата, да проветрим добре дома!

ВИЖТЕ ОЩЕ: Мравки вършат живи салове във водата

 

 

 

 

 

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР