Оказва се, че домакин на новогодишното тържество на Специализирания наказателен

...
Оказва се, че домакин на новогодишното тържество на Специализирания наказателен
Коментари Харесай

Съдия Георги Ушев не познавал Божанов. Дали?

Оказва се, че хазаин на новогодишното празненство на Специализирания углавен съд през 2014 година, е бил Мартин Божанов – Нотариуса. Това разкриват чудесно осведомени с ведомствения прием, който се провел в скандалния Клуб „ SS “, допълвайки, че тогава в непринудена конюнктура спецмагистратите се срещнали с Нотариуса.

 

Много дейна се оказа една юристка, която е известна не толкоз като русофилка, а като огромна обожател Путин, която през днешния ден  тръби наляво и надясно, че е доста оскърбена от това, че се протяга ръка върху самостоятелната правосъдна власт, само че помним по какъв начин тя се мазнеше преди време на избрани лица “.

 

По техни думи наличието на въпросния длъжностен ваучър в Клуб „ SS “ е било наложително за целия Спецсъд и не е имало отсъстващи. „ Буквално всички са откарани под строй “, настояват осведомени. Служителките от администрацията се погрижили поканата да стигне до целия колектив, плюс значимото конкретизиране, че наличието е наложително.

 

А за какво е било толкоз значимо да вземат участие всички, всеки самичък може да си отговори. Едва ли тъй като заведението е на две крачки от постройката на Спецсъда на ул. „ Черковна “. Ще хапнат, ще пийнат, ще си станат по-близки, а след това в един миг всички ще се окажат дружно в кюпа.

Известно е, че задачата на сходни сбирки е да се сътвори общественост в неофициална среда, да се насади ценностна система, споделяна от целия колектив.

 

Днес някогашният началник на Спецсъда Георги Ушев с засегнатост отхвърля даже намеците, че е бил прочут, не дай боже, непосредствен с Нотариуса. Той изрично отхвърля в миналото „ да е влизал в нерегламентирани лични връзки с лицето “ Мартин Божанов. Известно е, че през 2006 година като арбитър в Районния съд Ушев оправдава на първа инстанция Нотариуса за кражбата на дело от Върховния касационен съд. Разбира се, тогава това е единствено едно от многото каузи, по които е бил арбитър, и по негови думи нямало особена причина да го помни като необикновен случай в кариерата си.

 

Информирани за онази колекция в Клуб „ SS “ през 2014 година обаче разясняват, че надали някой различен, с изключение на шефът на Спецсъда, е имал право да даде зелена светлина за ведомствения прием. После, допълват осведомени, имало и още няколко тържества на колектива по разнообразни мотиви, на които е участвал Нотариуса, само че към този момент не като хазаин, а като посетител, който просто наминал да види и да се поздрави с познатите си спецправисти.

 

Съдия Георги Ушев 

 

Не твърдим, че всички магистрати би трябвало да се сложат под общ знаменател, само че както упорстват и осведомени,  парламентарната комисия и тази във Висш съдебен съвет, които бяха основани, с цел да проучат активността на Нотариуса, наложително би трябвало да изследват въпроса, имало ли е сбирки на Спецсъда с присъединяване на Божанов, юридически ли е длъжностен прием в Клуб „ SS “. Както към този момент стана

известно, в Инспектората на Висшия правосъден съвет не са проверявали дали магистрати са посещавали частния Клуб „ SS “. Те не били получили сигнали за това, макар че медиите гръмнаха по деликатния въпрос.

 

Оказа се още, че Инспекторатът към Висш съдебен съвет е прекратил 4 инспекции против арбитър Георги Ушев. Те били по сигнали, постъпили през 2019, 2020 и 2022 г, само че приключили в коша. Не е известно какво е пишело в сигналите, нито от кого са били подадени. Самият Георги Ушев към този момент е арбитър в Апелативния съд в София.

 

Засега парламентарната комисия беше осведомена с присъединяване Мартин Божанов – Нотариуса, в банкета на Районната прокуратура в Банско през 2021 година „ Не беше прием, а едно импровизирано събиране отвън София, в хотел “, изясни пред комисията някогашната шефка на най-голямата в страната прокуратура Невена Зартова. Тя посочи: „ В ресторанта участваха и други гости, голям ресторант. В диалог с мои сътрудници открих, че той фактически е участвал на тоя прием. Чух клюки кой сътрудник би могъл да го е поканил, не разполагам с достоверна информация “.

 

Оказа се, че по мемоари на други участници в банкета в Банско, на който се е появил Божанов, персонално Зартова го е показала на седящите на нейната маса.  Знае се и на чия маса е седнал по-късно Божанов.

 

Тази седмица пред Висш съдебен съвет прокурорката Десислава Въткова от Районната прокуратура добави картинката от банкета през 2021 година Тя показа, че Невена Зартова е била принудена от арбитър Емил Желев, който по това време работи в Спецсъда. Сега правораздава в Административния съд на София – област. Според описа на Въткова, Зартова и Желев не останали до края на тържеството, а дружно си тръгнали по-рано. Съдия Емил Желев преди време се оказа в листата на магистрати със сметки в чужбина. В декларацията си пред Инспектората на Висш съдебен съвет, той е записал, че има 8000 евро в сметка в чужбина. Уточнил е, че парите са спестени от заплати.

 

Като се наблюдава какво се случва зад кулисите на правосъдната власт, какви наивници би трябвало да са българите, а и непознатите вложители, че да повярват на нашите безпристрастни и почетни магистрати?

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Клуб „ SS “ Мартин Божанов – Нотариуса съдия Георги Ушев Спецсъд Десислава Въткова Невена Зартова Емил Желев ВСС
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР