Оказва се, че британският танк Challenger 2 не е подходящ

...
Оказва се, че британският танк Challenger 2 не е подходящ
Коментари Харесай

Forbes: Троянски кон - британските танкове Challenger 2 не са подходящи за бойното поле в Украйна

Оказва се, че английският танк Challenger 2 не е подобаващ за бойното поле Украйна. До този извод стига военният коментатор Дейвид Акс в публикация за сп. Forbes. Причините - неприятна ризница, слаб мотор, бързо изхабяваща се оръдейна цев.

Challenger 2 е прекомерно тежък, има слаба отбрана и изисква прекалено много поддръжка.

Англия трансферира на Украйна 14 71-тонни танка Challenger 2. 82-ра десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили е единственото поделение, употребяващо 13-те останали танка, откакто един от тях беше погубен в борбите край Работино в Южна Украйна в края на предишното лято.

Challenger 2 е единственият главен танк на английската войска. Британците го използваха много сполучливо през 2003 година по време на ръководената от Съединени американски щати инвазия в Ирак.

Този танк с четиричленен екипаж обаче не е подобаващ за Украйна. Има съображение да се счита, че Лондон е трансферирал тези 14 машини, единствено с цел да подтикне други страни от НАТО да трансферират свои лични танкове, които са по-добри. Това са Leopard 2, Strv 122 и M-1 Abrams.

Challenger 2 не е задоволително преносим

Един от украинските членове на екипажа на Challenger 2 сподели, че неговият танков мотор с мощ 1200 конски сили не е задоволително мощен за 71-тонната машина. Challenger 2 доста постоянно затъва и засяда в меката украинска почва и би трябвало да бъде теглен от други танкове или избавителни машини.

В разгара на борба, когато не постоянно е допустимо да изтеглите транспортното средство, заседналият Challenger 2 незабавно се трансформира в доста уязвима цел.

Слаба отбрана

От първата бойна приложимост, която беше в Босна през 90-те години на предишния век, британците постоянно са оборудвали Challenger 2 с спомагателна ризница в профил на корпуса и долната част на челната плоча. Има аргументи за това. Тези зони на базовата версия на танка, предопределен за огън по права линия от прикритие, са минимум предпазени.

Украйна не получи тези спомагателни бронезащитни комплекти. Това евентуално е по този начин, тъй като спомагателните три тона тегло ще създадат Challenger 2 още по-малко преносим в меката почва. Вместо това украинците конфигурират леки мрежести екрани, покриващи най-уязвимите места.

Такива мрежи спомагат за понижаване на въздействието на безпилотните самолети и на ръчните противотанкови оръжия, само че по-мощните муниции евентуално ще пробият по този начин предпазената ризница на английския танк.

Уникалното главно оръдие на Challenger 2

120-милиметровото оръдие L30 на Challenger 2 къщо е проблем. За разлика от гладкоцевните оръдия на актуалните западни танкове, L30 има нарезна цев. Различни от специфичните муниции за такава цев не са подобаващи за него и по този начин украинците са принудени да поддържат обособена линия за доставяне, единствено с цел да могат да стрелят с 13-те си Challenger 2.

Гладкоцевното танково оръдие L44 може да изстреля до 1500 снаряда, преди да доближи края на експлоатационния си живот. Нарезната цев на оръдието L30A1 се износва след 500 изстрела. А това основава съществени проблеми, тъй като 82-ра бригада от боязън танковете й да не затънат в калта, ги държи надалеч от фронтовата линия и ги употребява като самоходни гаубици.
Само че гаубицата може да стреля доста нескончаем интервал от време, преди цевта да се изхаби. Но Challenger 2 не може да стреля дълго време, защото цевта му се износва бързо.

Няма задоволително танкове

До през днешния ден Украйна е получила от европейските страни 71 танка Leopard 2 и сходен танк Strv 122. Освен това там са доставени 31 M-1 Abramsот Съединени американски щати. През идната година Urel би трябвало да получи още 34 Leopard 2 и съвсем 200 Leopard 1. Но руските Т-64 и Т-72, ​​които образуват основата на украинските танкови сили, наброяват стотици и превъзхождат западните машини по броя си.

По този метод 14-те Challenger 2 (сега към този момент 13) по стандартите на въоръжените сили на Украйна не са нищо повече от статистическа неточност при закръгляване. Те не си заслужават напъните, нужни за поддръжката и ремонта им. А, да - също и да ги изтеглят, когато закъсат в калта...

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР