Оказва, че измененията в климата откриха още една сфера, на

...
Оказва, че измененията в климата откриха още една сфера, на
Коментари Харесай

Защо спим все по-малко?

Оказва, че промените в климата откриха още една сфера, на която да повлияят - нашия сън. Повишаващите се температури, породени от изменението на климата, понижават времето за сън на хората по в световен мащаб и казусът ще се утежни доста до края на века, в случай че човечеството не успее да ограничи излъчванията на въглероден диоксид, съгласно скорошно изследване, оповестено в списание Van Aart, представено от SofiaLive.bg.

До това умозаключение стигна екип от откриватели, ръководени от Келтън Майнор от университета в Копенхаген. Между 2015 и 2017 година те събраха данни от наблюдаване на съня, употребявани от над 47 000 души в 68 страни.

Събраните данни за съня са съпоставени с локалните данни за времето. Резултатите демонстрират, че извънредно топлите нощи, тези с температури над 30 градуса по Целзий, карат хората да спят приблизително с към 14 минути по-кратко.

Проучването сподели, че средностатистическият жител на света към този момент губи 44 часа сън годишно. Тази загуба на сън е обвързвана с обстоятелството, че човешкото тяло би трябвало да се охлади, преди да заспи, само че става по-трудно, когато е прекомерно горещо.

Комбинирането на данни с разнообразни климатични сюжети демонстрира, че до края на 2099 година изгубеното време за сън може да се усили от 50 на 58 часа годишно. Вероятността сънят да продължи по-малко от оптималните седем часа също се усилва с повишение на температурата.

Освен това Келтън Майнор и сътрудниците му са разкрили, че избрани групи са по-уязвими от други, тъй че резултатът от температурата върху загубата на сън е доста по-голям при хората в страни с по-ниски приходи, както и при възрастните хора и дамите.

Изследванията демонстрират също, че хората не са трансформирали ежедневното си държание, с цел да се оправят с недоспиването, т.е. не са съумели да компенсират изгубените часове отмора, като подремнат денем.

Анкетираните също не са се приспособили към сезонните горещини, т.е. не са забелязали, че е по-лесно да спят в топла нощ в края на лятото, в сравнение с при започване на лятото.

Резултатите от проучването би трябвало да бъдат встъпление в по-широко проучване на изискванията за сън на популацията, живеещо в най-топлите райони на света, изключително в Африка, Централна Америка и Близкия изток.

Тази тематика би трябвало да бъде на първо място в центъра на вниманието на вземащите решения и политиците, които ще дават отговор за адаптирането на градовете и местата на престояване към предстоящото повишение на температурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР