“Оказахме се в епицентъра на бурята. Успяхме да видим и

...
“Оказахме се в епицентъра на бурята. Успяхме да видим и
Коментари Харесай

Българин, бил в Гърция по време на циклона “Даниел”: Не съм виждал подобна буря

“Оказахме се в епицентъра на бурята. Успяхме да забележим и преживеем на гърба си тази стихия в целия й мащаб ”. Това сподели пред БНР Христо Христев, който е бил в Гърция в дните на огромните наводнения.

В Гърция има система на уведомяване – посредством известие за паника, което се разпраща към всички, уточни той и описа:

“Получихме това известие, че се насочваме към регион, в който се чака тежко време. Решихме, че ще продължим. Но бурята се оказа с по-различни мащаби – над 36 часа нескончаем пороен дъжд ”.

Според гръцките медии за малко над 36 часа в този регион са паднали над 1000 литра на квадратен метър, което е приблизително годишните превалявания за този район за интервал от 3 години, разяснява Христев.

Той описа по какъв начин всички улици на селото, в което е бил, са се трансформирали в реки, водни каскади. Спря тока, водата, добави той и показа, че такова злополучие не е виждал в България. Това е нещо ново за нашия район, сподели очевидецът. Той означи големите вреди в региона и положителната организацията на локалните поданици, както и високия им дух.

Доброто поддържане на отводнителните уреди, канали и естествената конструкция на региона имат своето значение, само че мащабите на бурята бяха такива, че са оттатък инфраструктурата, изрече мнението си Христо Христев.

“В нашия случай в региона на Царево стои въпросът за някаква систематична организация от страна на Министерство на регионалното развитие, структури, които дават отговор за бедствия и повреди, и общини и обзор на цялата инфраструктура, която би трябвало да обезпечава оттичането на води в отдделните региони на страната. Смятам, че в вероятност ще ставаме очевидци все по-често на сходни стихии в нашия регион ”.

“Не знам какво би трябвало да се случи, с цел да си дадем сметка, че има основна смяна на климатичните условия и все по-често ще бъдем във фокуса на сходни огромни бедствия ”, акцентира той.

Според него са нужни групови старания. Той счита, че би трябвало да се направи обзор за положението, потенциала и ресурса на системите ни:

“В резултат на разнообразни фактори ние сме с обществени системи, изпразнени от наличие в доста области ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР