Оказа се, че кучетата могат да ни слушат насън, съобщиха

...
Оказа се, че кучетата могат да ни слушат насън, съобщиха
Коментари Харесай

Кучетата могат да ни чуват докато спят

Оказа се, че кучетата могат да ни слушат насън, оповестиха от ScienceAlert.com.

Четирикраките другари покоряват човешки сърца с впечатляващите си способи за схващане на език и разчитане на страсти. Сега излиза наяве, че те могат да ни слушат даже и по време на сън.

Във етапа на бездънен сън, мозъците им записват както други кучешки, по този начин и човешки гласове, сходно на мозъчната им интензивност до момента в който са будни.

Това разкри ново изследване с 13 кучета на етолога Хуба Елеод. Изследването е извършено взаимно с университета Eötvös Loránd (ELTE) - най-големия и най-стария в Унгария. 

" Това изобретение е значимо, тъй като е първото доказателство за комплицирана слухова обработка по време на сън при кучета ", пишат в отчета си Елеод и колектив.

Послушните участници в теста са били свързани към уреди, измерващи евентуалните им реакции на мозъчни талази, провокирани от събития. След това са излагани на кучешки и човешки гласове в будно, сънено или изцяло заспало положение.

Всеки тон е пускан с идентична мощ на звука за към секунда. Звуците включват лай, скимтене, ръмжене, кашляне, смях, въздишки и прозявки. Не са употребявани отрицателни звуци, с цел да се избегне стряскане на кучетата.

Дори и отвън сънна фаза на REM (БДО - бързо придвижване на очите), животните са били в положение да разграничат човешки звуци от кучешки, както и дали страстта на връзката е била положителна или неутрална.

Подобна дарба е видяна и у примати, включително индивиди, както и при други скотски типове като мишки. Определени бозайници прекарват огромна част от времето си в сън, тъй че умеенето да преработват обществени знаци даже и в такова положение евентуално е изиграло жизненоважна роля при оцеляването ни.

Степента ни на усещания по време на сън зависи както от сънната фаза, по този начин и от вида тон, на който сме подложени. Примерно, даже и в заспало положение името ни провокира реакция, друга от тази при други звуци.

Също като нас, кучетата разчитат на съня за опазване на мемоари и преправяне на страсти. Техният метод на спане се е трансформирал с опитомяването им и наподобява повече на нашия, в сравнение с други скотски типове. Възрастните кучета страдат от лек и разтревожен сън, съвсем като възрастни хора с деменция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР